Κορονοϊός: Καταγράφεται τάση αποκλιμάκωσης, αυξάνεται η διασπορά της γρίπης – Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
γρίπη
Μακρύ δρόμο έχουμε να διανύσουμε μέχρι την οριστική υποχώρηση του εκρηκτικού κοκτέιλ ιώσεων που επικρατεί στη χώρα μας και ταλαιπωρεί εκατομμύρια οικογένειες.

Η μερική πτώση του αριθμού νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα τελευταία 24ωρα οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα μιας πιθανής αρχόμενης αποκλιμάκωσης της COVID-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυξάνονται, ωστόσο, τα κρούσματα γρίπης πανελλαδικά.

Αν δεν αλλάξει τα σημερινά δεδομένα η επαναλειτουργία των σχολείων, δεν αποκλείεται το πικ της έξαρσης της νόσου COVID-19 να έχει ήδη συμβεί και να οδηγούμαστε σε μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ – Σοκαριστικά στοιχεία για τον στρεπτόκοκκο (iGAS): 87 άνθρωποι νόσησαν και 21 κατέληξαν τον τελευταίο χρόνο

Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με τη γρίπη που έχει ξεκινήσει την επέλασή της και αναμένεται να κορυφωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά και να διαρκέσει έως τον Μάρτιο.

Υπό την πίεση των παραπάνω δεδομένων και με αφορμή τα όχι υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά, το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί σήμερα ενημέρωση, υπό τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασίας Κοτανίδου.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, αναμένεται να αναφερθούν στη μερική μείωση των νέων εισαγωγών από COVID-19 στα νοσοκομεία, που από 300 κατά μέσο την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν πλέον κάτω από τις 200.

Ενώ ενδέχεται να επισημανθεί, επίσης, πως ο νέος “εχθρός” των ηλικιωμένων, βρεφών και περισσότερο ευάλωτων συνανθρώπων μας, ακούει πλέον στο όνομα “εποχική γρίπη”.

Βαρύτερα συμπτώματα η γρίπη από την COVID-19

Οι παιδίατροι βλέπουν καθημερινά δεκάδες παιδάκια που έχουν προσβληθεί από γρίπη τύπου Α.

Πολλά από αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί και υποφέρουν από βαριά συμπτώματα, όπως πχ. υψηλό πυρετό που διαρκεί έως και πέντε 24ωρα, πονόλαιμο, ρίγη, πόνο στα κόκαλα και τις αρθρώσεις και βαριά καταρροή.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός JN.1: Πότε είναι κανείς μεταδοτικός, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μετάδοσης

Ακόμη πιο βαριά συμπτώματα έχουν οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και βρέφη κάτω των 5 ετών και κυρίως όσα πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνο Νταλούκα.

Η γρίπη φέτος είναι πολύ πιο σοβαρό νόσημα από τον κορονοϊό. Όλα τα παιδιά τα οποία πάσχουν από κάποια νοσήματα που τα καθιστούν ευάλωτα στις λοιμώξεις από γρίπη, COVID-19 ή RSV (παιδιά με καρδιοπάθειες, άσθμα, που έχουν προβλήματα από το αναπνευστικό τους, που είναι σε ανοσοκαταστολή), αυτά τα παιδιά και να εμβολιαστούν πρέπει, αλλά και να πηγαίνουν με μάσκα στο σχολείο. Μου το λένε και οι γονείς και καλά κάνουν. “Γιατρέ φοβάμαι, θα στείλω το παιδί μου στο σχολείο με μάσκα”, τονίζει ο γιατρός.

Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο έστω και τώρα

Η κορύφωση της γρίπης αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Άρα ορισμένες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο έστω και τώρα.

Δείτε επίσης: Διευκρινίσεις – Υπουργείο Παιδείας: Τι ισχύει με τη δικαιολόγηση απουσιών, λόγω ιώσεων και γρίπης

Σύμφωνα με τον γιατρό κ. Νταλούκα, εκτός από τους ηλικιωμένους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ήταν καλό να συστήσει τον εμβολιασμό για τη γρίπη σε όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως “ευάλωτη ομάδα”.

“Σε άλλες χώρες του εξωτερικού το αντιγριπικό εμβόλιο το κάνουν σε όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 11 ετών, στην Αγγλία για παράδειγμα στο NHS. Στα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά είναι δύσκολη η γρίπη. Επίσης, όσοι έχουν στο σπίτι βρέφη από 6 μηνών και κάτω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού λέει ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί όλο το περιβάλλον του παιδιού με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό το τονίζει ο ΕΟΔΥ για να δείξει τη σπουδαιότητα και τη σημασία του εμβολιασμού”, τονίζει ο παιδίατρος.

Στις κατηγορίες των παιδιών που θα πρέπει να εμβολιαστούν εντάσσονται τα παιδιά σε ανοσοκαταστολή, παιδιά που έχουν περάσει καρκίνο, ή όσα πάσχουν από κακοήθη παχυσαρκία.

“Γι’ αυτά τα παιδιά υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό και πρέπει να πηγαίνουν με μάσκα στο σχολείο. Αυτά τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν”, υπογραμμίζει ο γιατρός.

Οι γονείς να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους παιδιάτρους

Με αφορμή την έξαρση περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου σε παιδιά κάτω των 10 ετών παράλληλα με τις υπόλοιπες λοιμώξεις, οι παιδίατροι επισημαίνουν πως οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους παιδίατρους.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν το παιδί στο γιατρό, είναι ο ακατέβατος πυρετός που “χτυπάει” 40άρια και κρατά περισσότερο από 4 ή 5 ημέρες και ο οποίος συνοδεύεται από καταβολή δυνάμεων και έντονο βήχα.

Στις επιπλοκές της γρίπης εντάσσονται, οι πνευμονίες, οι ωτίτιδες, και οι λοιμώξεις από την καρδιά, όπως είναι οι μυοκαρδίτιδες και οι περικαρδίτιδες.