Κορονοϊός JN.1: Πότε είναι κανείς μεταδοτικός, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μετάδοσης

  • Iatropedia newsroom
Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2023, η παραλλαγή JN.1 ήταν υπεύθυνη για λιγότερο από το 5% των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ
Ο καθηγητής του John Hopkins Andy Pekosz απαντά σε 8 κρίσιμες ερωτήσεις για την JN.1

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2023, η παραλλαγή JN.1 ήταν υπεύθυνη για λιγότερο από το 5% των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. Τώρα υπολογίζεται ότι ευθύνεται για ποσοστό μεγαλύτερο του 60% αυτών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που παρακολουθείται με προσοχή από τους ιολόγους, συμπεριλαμβανομένου του Andy Pekosz, PhD, καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο John Hopkins.

Εδώ ο Pekosz εξηγεί τι βλέπουν οι ιολόγοι, τι σημαίνει αυτή η νέα παραλλαγή για τα ποσοστά κρουσμάτων και τις θεραπείες και γιατί είναι τόσο σημαντικό να κάνουν περισσότεροι το ενημερωμένο εμβόλιο για την COVID-19 που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο που μας πέρασε.

Τι είναι η JN.1;

Πριν από λίγους μήνες εμφανίστηκε μία παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 που ονομάζεται BA.2.86 και τράβηξε την προσοχή των ιολόγων επειδή περιέχει, για να αποφύγει την ανοσία,  πολύ περισσότερες μεταλλάξεις -περίπου 30- από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η παραλλαγή BA.2.86 δεν κυριάρχησε ποτέ. Η παραλλαγή JN.1 είναι απόγονος της BA.2.86 και έχει αποκτήσει την ικανότητα αποτελεσματικής μετάδοσης μέσω μιας ή δύο επιπλέον μεταλλάξεων. Έχει μεταλλαχθεί για να μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά.

Τι συμβαίνει με αυτήν την παραλλαγή;

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που προκαλούνται από την JN.1 αντιστοιχεί σε συνολική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης JN.1 είναι πολύ παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων παραλλαγών της Omicron και δεν φαίνεται να προκαλεί επίσης πιο σοβαρή νόσηση.

Υπάρχει η υποψία ότι η JN.1 μπορεί να προκαλεί περισσότερη διάρροια από τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά δεν έχουμε ακόμη σταθερά δεδομένα που να το υποστηρίζουν.

Ποιο φαίνεται να είναι το χρονοδιάγραμμα μετάδοσης της JN.1;

Η περίοδος μολυσματικότητας για την JN.1 είναι πολύ παρόμοια με εκείνη των άλλων παραλλαγών του Omicron που κυκλοφορούν τον τελευταίο χρόνο: είστε μεταδοτικός μία έως δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας και εξακολουθείτε να είστε μεταδοτικός για τουλάχιστον δύο έως τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων — αν και μερικοί άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν τον ανιχνεύσιμο ζωντανό ιό για έως και μία εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μετά την έκθεση, μπορεί να χρειαστούν πέντε ημέρες ή περισσότερες πριν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα.

Τα άτομα που έχουν κάνει παλαιότερη έκδοση του εμβολίου ή πέρασαν COVID από άλλη παραλλαγή μπορεί να μολυνθούν εκ νέου από την JN.1;

Τα παλαιότερα εμβόλια βασίστηκαν σε παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2 που είναι πολύ διαφορετικές από τις παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη λοίμωξη τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, σημαίνει ότι δεν θα έχετε μεγάλη προστασία από την COVID-19 εάν βασίζεστε στα εμβόλια που κάνατε πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Είναι πολύ παρόμοιο με το γιατί έχουμε ετήσια εμβόλια γρίπης: Ο ιός αλλάζει, επομένως πρέπει να αλλάξουμε το εμβόλιο για να βεβαιωθούμε ότι καλύπτει τις παραλλαγές του ιού που προκαλούν λοίμωξη αυτήν τη στιγμή.

Γνωρίζουμε ακόμη πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19 αυτού του φθινοπώρου εναντίον αυτής της παραλλαγής;

Μπορεί η παραλλαγή JN.1 να έχει έναν αριθμό μεταλλάξεων που τη βοηθούν να διαφεύγει της ανοσίας, αλλά οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το ενημερωμένο εμβόλιο για την COVID-19 αυξάνει την ποσότητα των αντισωμάτων που μπορούν να αναγνωρίσουν την JN.1 και εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στην προστασία από σοβαρή νόσηση. Χρειάζεστε πραγματικά το πιο πρόσφατο σκεύασμα εμβολίου COVID-19 για να προστατευτείτε από σοβαρές ασθένειες από το JN.1 και άλλες πρόσφατες παραλλαγές.

Οι αριθμοί του COVID αυξάνονται εδώ και μερικές εβδομάδες. Είναι πολύ αργά για να κάνει κανείς το εμβόλιο;

Όχι. Ο εμβολιασμός τώρα μπορεί να προσφέρει προστασία κατά τη διάρκεια του ανοδικού αυτού κύματος. Μην περιμένετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά ισχύει για όλους όσοι μπορούν να το κάνουν.

Είναι το Paxlovid αποτελεσματικό έναντι της JN.1;

Το Paxlovid εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ καλά, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Paxlovid πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων είναι η οδηγία, αλλά όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε τεστ για κορονοϊό όταν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι και στη συνέχεια να πάρετε τη συνταγή εάν είστε θετικοί.

Τι να περιμένουμε όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες;

Τα κρούσματα πιθανότατα θα αυξηθούν. Βγαίνουμε από μια περίοδο που ήδη περιμέναμε να αυξηθεί η μετάδοση, λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων των γιορτών. Για τον υπόλοιπο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλή δραστηριότητα των αναπνευστικών ιών, μεταξύ των οποίων και της COVID-19. Τώρα είναι η ώρα να εμβολιαστείτε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και να προμηθευτείτε τεστ για την COVID-19.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η γρίπη των πτηνών

Κορωνοϊός: Πώς επηρέασε η πανδημία την καρδιαγγειακή υγεία του πληθυσμού

Αυτοί είναι οι χειρότεροι τρόποι για να αδυνατίσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς