Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η γρίπη των πτηνών

  • Iatropedia newsroom
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν επ' αόριστον τις εισαγωγές πουλερικών και συναφών προϊόντων από το Βέλγιο και τη Γαλλία

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η γρίπη των πτηνών, καθώς η Σουηδία ανέφερε κρούσματα του εξαιρετικά παθογόνου ιού H5N1 σε φάρμα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH), που εδρεύει στο Παρίσι, ο ιός σκότωσε 1.316 πτηνά, ενώ άλλα 47.938 σφαγιάστηκαν.

Στο μεταξύ, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν επ’ αόριστον τις εισαγωγές πουλερικών και συναφών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων άγριων πτηνών, από το Βέλγιο και τη Γαλλία μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις δύο χώρες.

«Το κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία του τοπικού πληθυσμού των πουλερικών μας, καθώς και των εργαζομένων του κλάδου και των καταναλωτών, αφού ο H5N1 είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Η γρίπη των πτηνών, η οποία μεταδίδεται από μεταναστευτικά άγρια πτηνά και μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί στα οικόσιτα πουλερικά και σε πτηνοτροφικές μονάδες, έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, διαταράσσοντας την εφοδιαστική αλυσίδα, ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων και εγείροντας ανησυχία για κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, νοσοκομειακές κλίνες και γιατρούς στη Γερμανία

Στο πεζοδρόμιο με διαμαρτυρόμενες νοσηλεύτριες (ξανά) ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεσμεύομαι να κάνω ό,τι μπορώ», είπε

Κατοικίδια και αλλεργίες: Χρήσιμες συμβουλές για αρμονική συνύπαρξη