Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, νοσοκομειακές κλίνες και γιατρούς στη Γερμανία

  • Ρούλα Τσουλέα
ελλείψεις
Για πρωτόγνωρες συνθήκες κάνουν λόγο οι γιατροί της χώρας. Μεταφέρονται ασθενείς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Για τεράστια προβλήματα στη φροντίδα των ασθενών τους διαμαρτύρονται οι παιδίατροι στη Γερμανία, που μαστίζεται από ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, σε επαρκείς κλίνες στα νοσοκομεία αλλά και σε γιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων.

«Υπάρχει έλλειψη σε διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλίνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Παιδιάτρων (BVKJ) Μίχαελ Χούμπμαν στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Το γεγονός αυτό είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνο», διότι η πενικιλίνη «είναι το καλύτερο αντιβιοτικό κατά των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Εάν πρέπει να στραφούμε σε αντιβιοτικά ευρύτερου φάσματος, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα», προειδοποίησε.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε ένα από τα κύρια φάρμακα για το άσθμα και τις χρόνιες πνευμονοπάθειες, την σαλβουταμόλη, πρόσθεσε.

Ο κ. Χούμπαν προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του υγειονομικού συστήματος λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Περιγράφοντας, δε, εικόνα που θυμίζουν περισσότερο την ελληνική πραγματικότητα,  μίλησε για μεταφορά ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, λόγω έλλειψης κλινών!

«Όσο δεν υπάρχουν θεμελιώδεις αλλαγές στον εξοπλισμό στα νοσοκομεία παίδων, μικρά κύματα λοίμωξης αρκούν για να φθάσει η κατάσταση στο όριο», εξήγησε. Και ζήτησε να επεκταθεί η σύσταση εμβολιασμού κατά της γρίπης.

«Η τρέχουσα σύσταση απευθύνεται μόνο σε παιδιά με παράγοντες κινδύνου. Κατά την άποψη μας αυτό είναι λάθος. Στόχος μας πρέπει να είναι να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού μέσω του εμβολιασμού και να μειώσουμε έτσι το βάρος της νόσου για όλους», δήλωσε.

Η Γερμανία μαστίζεται επίσης από ελλείψεις γιατρών. Ο συμπρόεδρος της Ένωσης Γενικών Ιατρών Μάρκους Μπάιερ, σε συνέντευξη του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ανέφερε ότι λείπουν περίπου 5.000 γενικοί ιατροί σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock