Διευκρινίσεις – Υπουργείο Παιδείας: Τι ισχύει με τη δικαιολόγηση απουσιών, λόγω ιώσεων και γρίπης

  • Γιάννα Σουλάκη
γρίπη
Διευκρινίσεις για το φαινομενικά "παράδοξο" να δικαιολογούνται οι απουσίες για την COVID-19 και όχι για τις ιώσεις και τη γρίπη, έδωσε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων έγινε σήμερα εν μέσω μεγάλης έξαρσης COVID-19 και ιώσεων. Ωστόσο, γιατροί και γονείς αναρωτιούνται τι γίνεται με τη δικαιολόγηση απουσιών μαθητών που έχουν έντονα συμπτώματα και πάσχουν από ιώσεις ή γρίπη και όχι κορονοϊό.

Να σημειωθεί πως για τη νόσηση από COVID-19 με πρόσφατη εγκύκλιο του το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καλύπτονται οι απουσίες πέντε ημερών. Το παράδοξο είναι πως οι αρμόδιοι φορείς τοποθετήθηκαν λέγοντας πως τα παιδιά με έντονα συμπτώματα από κάθε αιτία θα πρέπει να παραμένουν σπίτι και να μην πηγαίνουν σχολείο για να μη μεταδίδουν τον ιό.

Δείτε επίσης: Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων – Ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα έξαρση COVID-19 και γρίπης

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή η οποία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι δεν συνδέεται η έξαρση των ιώσεων με την επαναφορά των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι απουσίες για τη γρίπη και τις ιώσεις καλύπτονται με εγκύκλιο του 2019

Επιπλέον, η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι για τις απουσίες των μαθητών που νοσούν με τις εποχικές ιώσεις ισχύει εγκύκλιος από το 2019 που προβλέπει ότι δεν προσμετρώνται οι απουσίες έως και πέντε εργάσιμων ημερών.

“Η πρόνοια που πρέπει να υπάρχει είναι για τις απουσίες των μαθητών. Όταν λοιπόν οι μαθητές νοσούν, αυτό ίσχυε, επαναφέραμε την εγκύκλιο γιατί ήταν η επικαιρότητα πιεστική και θέλαμε να ενημερώσουμε ξανά κυρίως τους γονείς, οι εκπαιδευτικοί τα γνωρίζουν, ότι όταν το παιδί νοσήσει μπορεί να πάρει έως και πέντε εργάσιμες ημέρες απουσίας που καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται. Όταν λέμε έως και πέντε εργάσιμες ημέρες, εννοούμε ότι προστίθενται σε αυτές και το Σαββατοκύριακο, άρα είναι πλήρης η ανάρρωση των παιδιών. Το ίδιο ισχύει και για τις εποχικές ιώσεις και αυτό είναι με εγκύκλιο που ισχύει από το 2019”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η Ζέττα Μακρή εξήγησε πως δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας και φόβος για την επαναφορά στα σχολεία, καθώς αυτά αποτελούν έναν οργανωμένο χώρο όπου λαμβάνονται σειρά μέτρων σε αντιδιαστολή με την κοινωνική επαφή που είχαν τα παιδιά και οι γονείς την περίοδο των γιορτών, χωρίς μέτρα προστασίας και σε χώρους με συγχρωτισμό.