Κορονοϊός: Η έξαρση COVID-19 τρόμαξε τους άνω των 60 – Στα 34.149 τα νέα ραντεβού τον Ιανουάριο

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Σχεδόν 42.500 άνθρωποι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19 μέσα στον Ιανουάριο. Οι 34.149 από αυτούς, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+.

Το ενδιαφέρον του πληθυσμού για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 παραμένει ασθενικό, με μόλις 177.821 ανθρώπους να έχουν λάβει μέχρι σήμερα το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB 1.5.

Ωστόσο, η πρόσφατη μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και οι επιστημονικές προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από κορονοϊό τις επόμενες εβδομάδες, κινητοποίησαν αρκετούς πολίτες να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Εντός του Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί 42.258 νέα ραντεβού, κατηγοριοποιημένα ανά ηλικιακή ομάδα, ως εξής:

  •  60+ ετών: 34.149 ραντεβού
  •  40-59 ετών: 6.637 ραντεβού
  •  12-39 ετών: 1.399 ραντεβού
  •  5-11 ετών: 65 ραντεβού
  •  6 μηνών – 4 ετών: 8 ραντεβού

Οι ολοκληρωμένοι και οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες τις 220.079, αριθμός που στην πραγματικότητα δεν καλύπτει ούτε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πόσο μάλλον τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Επικράτεια 461 εμβολιαστικά σημεία και 657 εμβολιαστικά κέντρα.

Πλησιάζουν τα 3 εκατ. οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί

Πιο ικανοποιητικά εξελίσσονται οι εμβολιασμοί κατά του ιού της γρίπης, αν και χαμηλότερα από πέρυσι.

Έως και χθες διενεργήθηκαν συνολικά 2.801.562 εμβολιασμοί και συγκεκριμένα 1.583.622  με ιατρική συνταγή και επιπλέον 1.217.940 χωρίς συνταγή, στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Δείτε επίσης: N. Θωμαΐδης: Πάνω από 90% το φορτίο κορονοϊού στα λύματα της Αττικής – Διπλάσια χρήση κοκαΐνης

Ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες στο «στόχαστρο» των νοσηλειών και των θανάτων

Παρ’ όλα αυτά, οι αντιιικές θεραπείες σώζουν πολλές περιπτώσεις ανεμβολίαστων ασθενών. Εντός του τριημέρου της Πρωτοχρονιάς χορηγήθηκαν περίπου 3.500 σκευάσματα Paxlovit, φάρμακο που λειτουργεί αποτρεπτικά στην πιθανότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ και θανάτου από COVID-19.

Το ίδιο διάστημα, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 25%, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο “Αττικόν”, Στέλιο Λουκίδη.

“Οι εφημερίες έχουν μεγάλη κίνηση. Εμείς που είχαμε χθες (σ.σ. 1.1.24) εφημερία μαζί με τον Ευαγγελισμό είχαμε πολύ κίνηση και στα δύο νοσοκομεία. Κάνουμε ένα 25% περισσότερες εισαγωγές από ότι κάναμε. Από όλες τις λοιμώξεις, όχι μόνο από COVID-19. Είναι απλώς πιο βαριές είναι συνήθως εισαγωγές της COVID-19. Δεν είναι ενδεικτικό βέβαια αυτό για το τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Εμείς, για παράδειγμα είχαμε πιο βαριά περιστατικά από γρίπη, τονίζει ο γιατρός μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ενώ οι επιστήμονες περιμένουν την COVID-19 να κορυφωθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, τις τελευταίες ημέρες αρχίζουν να ανεβαίνουν επικίνδυνα και τα βαριά περιστατικά γρίπης με νοσηλείες στα νοσοκομεία, λέει ο γιατρός.

“Είχαμε κατά 25% παραπάνω επιβάρυνση από τη συνηθισμένη. Αρχίζει να ανεβαίνει και η γρίπη τις τελευταίες ημέρες και θα πάει έτσι ως τον Μάρτιο”, σημειώνει ο Καθηγητής Λουκίδης και προσθέτει ότι οι γιορτές θα φέρουν μεγαλύτερη επίπτωση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

“Θα δούμε πολύ περισσότερα περιστατικά και θα δώσουμε και πολύ περισσότερα αντιιικά για την COVID-19”, αναφέρει.

Δείτε επίσης: Έχετε ίωση, γρίπη, COVID; Τι να κάνετε, τι να αποφύγετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

4.500 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία από τις 20 Δεκεμβρίου

Από τις 20 Δεκεμβρίου και μέχρι την Πρωτοχρονιά, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα εισήχθησαν περίπου 4.500 ασθενείς με βαριά συμπτώματα COVID-19, ενώ οι περίπου 65 από αυτούς νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σήμερα, νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες παραμένουν περίπου 1.480 ασθενείς πανελλαδικά και οι 90 από αυτούς σε ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 ξεπερνούν τις 1.700, αφού οι ημερήσιες κυμαίνονται μεταξύ 220 και 270.

Το ΕΣΥ, ωστόσο, προς το παρόν δεν πιέζεται καθώς δίνονται κάθε μέρα από 200 έως και 250 εξιτήρια.

Δείτε επίσης: Ποια μέτρα προστασίας συστήνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό και τις άλλες ιώσεις

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες βρίσκονται σε δυσμενή θέση, κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Και είναι αρκετοί αυτοί.

“Ένας υπερήλικας με πολλά προβλήματα υγείας, η οποιαδήποτε ίωση μπορεί να τον φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση και να χάσει τη ζωή του. Δηλαδή είναι τόσο επισφαλής η ισορροπία που μπορεί να κατακρημνιστεί η υγεία τους εξαιτίας μιας απλής ίωσης, ακόμη κι αν δεν είναι κορονοϊός, γρίπη ή RSV”, όπως λέει.

Όλοι θάνατοι που συμβαίνουν αυτήν την εποχή είναι σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και σε ανθρώπους με βαριά υποκείμενα νοσήματα, τονίζει ο γιατρός.