Κορωνοϊός: Γιατί οι έλληνες επιστήμονες επιμένουν στη “φυσική απόσταση” και όχι τα μαζικά τεστ

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Απαντήσεις σε όσους υποστηρίζουν ότι κακώς δεν διεξάγονται μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό στον πληθυσμό της χώρας, έδωσε στην απογευματινή ενημέρωση ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Πρόκειται για μια στρατηγική ελέγχου της νόσου, την οποία έχει επιλέξει η πατρίδα μας ακολουθώντας διαφοροποιημένη τακτική από άλλες χώρες, η οποία όμως, έχει την σύμφωνη γνώμη πολλών διεθνών οργανισμών.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει να μην διεξάγει σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας όπου βρισκόμαστε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, αλλά μόνο στοχευμένα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η δημόσια υγεία, όπως π.χ. συνεβη με τη διασπορά του ιού στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και στα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων.

Εμείς έχουμε επιλέξει ως χώρα σε αυτή τη φάση της επιδημίας να μην διεξάγουμε τεστ στον πληθυσμό για να ελέγξουμε τη νόσο, αλλά να τηρούμε τα μέτρα “φυσικής και κοινωνικής απόστασης”, όπως εξήγησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας:

“Πολλοί επικαλούνται κάποιες χώρες για τα πολλά τους τεστ, αλλά αυτά αφορούν νεαρούς και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά στοιχεία της νόσου. Επίσης όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ είναι αρνητικά. Και για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η εικόνα κάποιοι μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς να αισθανθούν καθόλου άρρωστοι. Όπως καταλαβαίνεται είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα χωρίς να ελέγχουμε μαζικά όλους, δηλαδή 10 εκ. 700 χιλιάδες Έλληνες κάθε μέρα. Πρώτον είναι αδύνατον και δεύτερον λάθος σπατάλη των πόρων. Ο μαζικός έλεγχος μου θυμίζει το πείραμα της Ισλανδίας, μιας χώρας με έναν πολύ μικρό πληθυσμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Η σημασία των τεστ στην επόμενη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων

Η μαζική χρήση των τεστ σχεδιάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στην επόμενη φάση της πανδημίας. Όταν δηλαδή οι επιστήμονες θα θελήσουν να δουν ποιοι από τους συμπολίτες μας έχουν περάσει τη νόσο με ελαφρά συμπτώματα ή ασυμπτωματικά και έχουν αυτοϊαθεί στα σπίτια τους, ώστε να επανέλθουν στην εργασία τους.

Στο στάδιο αυτό ρόλο «κλειδί» θα διαδραματίσουν τα 500 συνεργεία ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) που θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στο σπίτι σε ασθενείς που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, και αφού προηγουμένως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ότι το άτομο πληροί τις προϋποθέσεις για εξέταση.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε χθες και αναμένεται να υλοποιηθεί έως τα τέλη του μήνα.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Βήμα – βήμα πως γίνεται η λήψη δείγματος για τέστ κορωνοϊού στο σπίτι [pics]

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: “Ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον. Ως Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και Υπουργείο Υγείας, με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό. Με επιδημιολογικά κριτήρια, ώστε να αποκτούμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την πορεία του ιού στη χώρα. Για την ακόμα πληρέστερη επιδημιολογική επιτήρηση. Θέλουμε τα στοιχεία αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο στην επόμενη φάση. Να μας χρησιμεύσουν τα δεδομένα αυτά για την επόμενη χρονική περίοδο αυτής της πανδημίας”.

Ταυτόχρονα ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, επεσήμανε για μια ακόμη φορά, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να δείξουν με ασφάλεια εάν κάποιος έχει πράγματι περάσει τη νόσο COVID-19 και έχει αναπτύξει αντισώματα.

“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τα τεστ και τις διαφορετικές τους κατηγορίες. Μοριακά για τη διάγνωση, που χρησιμοποιούμε τώρα, αντισώματα για το εάν πέρασες τη νόσο. Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο όπου θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού διαγνωστικού, αλλά και του αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας”.

Ο καθηγητής συντασσόμενος με τις απόψεις άλλων ελλήνων επιστημόνων επιμένει ότι ο μετριασμός της επιδημίας στη φάση που βρισκόμαστε με την εφαρμογή των μέτρων της φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική:

“Σ’ αυτή την φάση η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται και χρησιμοποιούνται με άλλους στόχους”, είπε χαρακτηριστικά.