Κορωνοϊός: Βήμα – βήμα πως γίνεται η λήψη δείγματος για τέστ κορωνοϊού στο σπίτι [pics]

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Εντός των επόμενων ημερών οι 500 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα πραγματοποιούν -κάτω από την επίβλεψη του ΕΟΔΥ- εξετάσεις στα σπίτια, με σκοπό την καλύτερη καταγραφή της επιδημίας στο κορωνοϊού στη χώρα μας. Δείτε πως θα γίνεται η διαδικασία λήψης ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος στο σπίτι.

Τα 500 συνεργεία θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στο σπίτι σε ασθενείς που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, και αφού προηγουμένως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ότι το άτομο πληροί τις προϋποθέσεις για εξέταση.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε χθες και αναμένεται να υλοποιηθεί έως τα τέλη του μήνα.

Δείτε την ΚΥΑ – Κορωνοϊός: Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τα τεστ κατ’ οίκον από 500 Κινητές Μονάδες Υγείας

Πώς θα γίνεται η κατ’ οίκον εξέταση δειγμάτων ύποπτων ασθενών για COVID-19

Αυτή τη στιγμή, εξετάσεις στο σπίτι πραγματοποιούν ελάχιστα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία διαθέτουν τον εξοπλισμό προστασίας να αποστέλλουν υπαλλήλους κατ’ οίκον, για λήψη δείγματος. Η διαδικασία, ωστόσο, είναι η ίδια.

Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, θα αποτελούνται από εξειδικευμένους νοσηλευτές και οδηγούς που θα κινούν τα οχήματα, για τις κατ’ οίκον επισκέψεις στους πολίτες.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Παγκόσμιο μυστήριο η μείωση εμφραγμάτων εν μέσω πανδημίας – Τι λένε κορυφαίοι έλληνες καρδιολόγοι

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τη διαδικασία που ακολουθείται βήμα – βήμα, για τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, με σκοπό τη διενέργεια μοριακού τέστ (PCR):

Ο ειδικά εκπαιδευμένος νοσηλευτής, φτάνει στο σπίτι όπου βρίσκεται ασθενής με υποψία νόσου COVID-19

Ο νοσηλευτής λαμβάνει από τον ασθενή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα με τη βοήθεια ειδικού στειλεού.

Τα δείγματα τοποθετούνται στη συνέχεια σε κωδικοποιημένα ειδικά σωληνάρια με υλικό μεταφοράς.

Μετά τη λήψη του επιχρίσματος του ασθενή, ο νοσηλευτής τα μεταφέρει τα ληφθέντα δείγματα στο Εργαστήριο Αναφοράς για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εξάγει αποτελέσματα για το έαν ο ασθενής είναι τελικά φορέας της νόσου COVID-19.

Με φωτογραφίες από το intimenews.gr