Κορωνοϊός: Γι’ αυτό το λόγο δεν απαγορεύθηκε η Θεία Κοινωνία στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Την ώρα που πληθαίνουν τα μέτρα σε πολλές χώρες με αλλαγές στο τυπικό της Θείας Λειτουργίας και Μετάληψης, πυκνώνουν οι φωνές και στην Ελλάδα που ζητούν να ληφθούν μέτρα στις εκκλησίες της χώρας, για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η επίσημη πολιτεία, όμως, τηρεί "σιγή ιχθύος"...

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει εξαγγείλει μέτρα για το τελετουργικό της Θείας Κοινωνίας και Μετάληψης. Σε όποιες χώρες έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αυτό έχει συμβεί από την ίδια την Εκκλησία. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, δεκάδες εκκλησίες εγκατέλειψαν την προσφορά οίνου από κοινό κύπελλο, ενώ η προσφορά της Θείας Ευχαριστίας έπαυσε να δίνεται στο στόμα, αλλά στο χέρι.

Το επίσημο ελληνικό κράτος και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρά τα σκληρά προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται σε όλη τη χώρα, δεν έχει εκδόσει συγκεκριμένες οδηγίες για το θέμα, ενώ η ίδια η Ιερά Σύνοδος αποφάνθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο τελετουργικό στις Ορθόδοξες Χριστιανικές Εκκλησίες της χώρας.

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, με άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο οποίος ζητά από την Πολιτεία να πάρει θέση.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Στα 89 τα κρούσματα του ιού στη χώρα – Σε κρίσιμη κατάσταση ο 67χρονος στο Ρίο

Κορωνοϊός και Θεία Κοινωνία: Διχογνωμία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr  τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας της χώρας δεν αναμένεται να πάρουν θέση στο θέμα της Θείας Μετάληψης. Το θέμα ετέθη στη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντίθετες απόψεις, τελικά επικράτησε η άποψη να αφεθούν πρωτοβουλίες στην Ιερά Σύνοδο και η Πολιτεία να μην παρέμβει.

Το σκεπτικό που επικράτησε στηρίζεται στο επιχείρημα ότι στις εκκλησίες πηγαίνει σήμερα μόλις το 1% του πληθυσμού, ενώ έχουν γίνει, ήδη, συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τους τόπους που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι και τις εκκλησίες.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Σύσκεψη 9 Υπουργών της κυβέρνησης στο Μαξίμου – Αποφασίστηκαν νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι, «Οι επιστήμονες δεν μπορούν να παρέμβουν στα θέματα της πίσης του καθενός, γιατί παραβιάζεται η ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα«. Ειπώθηκε, επίσης, ότι η Επιτροπή δεν εξουσιοδοτείται να τοποθετηθεί σε θέματα θρησκευτικά, παρά μόνο σε επιστημονικά. Ούτε μπορεί να πει στον πιστό, ότι «η Θεία Κοινωνία είναι πηγή μόλυνσης».

«Αν θέλει η Ιερά Σύνοδος θα τοποθετηθεί από μόνη της«, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη.

Ως προς το επιστημονικό σκέλος, ομόφωνα οι επιστήμονες της αρμόδιας Επιτροπής αποφάνθηκαν ότι «Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σάλιο, καθώς υπάρχουν εργαστηριακές αποδείξεις. Επίσης, ο ιός μεταδίδεται με το κουτάλι, που χρησιμοποιείται από κάποιον άλλο». Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία για τα παραπάνω, κατέληξαν οι επιστήμονες.