Κορωνοϊός: «Αθώος» ο νορβηγικός σολομός για την έξαρση κρουσμάτων στο Πεκίνο

  • Γιάννα Σουλάκη
Πεκίνου
Οι κινεζικές και νορβηγικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νορβηγικός σολομός πιθανότατα δεν ήταν η πηγή προέλευσης του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε επιφάνειες κοπής σε αγορά τροφίμων του Πεκίνου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Αλιείας και Θαλασσινών.

Έπειτα από συνάντηση που έγινε μεταξύ Κινέζων και Νορβηγών αξιωματούχων χθες Τρίτη και οι δύο χώρες συμπέραναν ότι η πηγή προέλευσης του ιού δεν ήταν το ψάρι αυτό που προέρχεται από την Νορβηγία, δήλωσε ο Όντ Έμιλ Ίνγκεμπράιγκτσεν.

«Μπορούμε να διαγράψουμε την αβεβαιότητα και την διακοπή εξαγωγής σολομού στην Κίνα», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχαν δημοσιογράφοι.

Η επανεμφάνιση Covid-19 στην πρωτεύουσα της Κίνας τις τελευταίες έξι ημέρες έχει ανατρέψει την καθημερινή ζωή πολλών κατοίκων της, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι όλη η πόλη οδεύει προς την καραντίνα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Η Κίνα σταμάτησε τις εισαγωγές ευρωπαϊκού σολομού μετά τις πληροφορίες το Σάββατο ότι ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε σε εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για το ψάρι αυτό στην αγορά Σινφάντι του Πεκίνου, πράγμα το οποίο οδήγησε τα σουπερμάρκετ στην κινεζική πρωτεύουσα να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τον σολομό.

Οι παραγωγοί σολομού στη Νορβηγία είδαν τις παραγγελίες τους από την Κίνα να ακυρώνονται το Σαββατοκύριακο, μολονότι η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ψάρι μπορεί να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Οι μετοχές των νορβηγικών εταιρειών εκτροφής σολομού οι οποίες είχαν πέσει τη Δευτέρα ξανανέβηκαν σήμερα με την μεγαλύτερη στην αγορά, την Mowi, να σημειώνει αύξηση 3,6% και την Salmar 2,5% γύρω στις 11:40 ώρα Ελλάδος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν