Κορονοϊός: Ανασυντάσσεται το ΕΣΥ για να αντέξει τις αυξημένες νοσηλείες – Πόσο θα διαρκέσει η πίεση

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Τα επιχειρησιακά σχέδια από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας βγάζουν από τα συρτάρια τους οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Αναπτύσσουν επιπλέον απλές κλίνες Covid, περιορίζοντας ξανά τη λειτουργία κλινικών που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν non Covid περιστατικά. Καθυστέρηση παρατηρείται και πάλι στην εξυπηρέτηση των τακτικών χειρουργείων, ενώ το υπουργείο Υγείας προσδοκά το πρόβλημα να είναι προσωρινό.

Έκτακτο σχέδιο βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη στο ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εισαγωγών Covid-19, που πλέον έχουν ξεπεράσει τις 320 καθημερινά. Την ίδια στιγμή, τα εξιτήρια ασθενών που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους είναι λιγότερα από τα εισιτήρια, με αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 2.300 ασθενείς.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον απλών κλινών Covid, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν προετοιμάσει τα νοσοκομεία, με ταυτόχρονο περιορισμό των κλινικών άλλων νοσημάτων (παθολογικές, πνευμονολογικές, οφθαλμολογικές κλπ).

Την παραδοχή ότι το ΕΣΥ πιέζεται ξανά έκανε την Τρίτη (11/07) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εικάζει ότι η πίεση αυτή θα διαρκέσει μόλις 20 ημέρες.

«Το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε non Covid και σε Covid περιστατικά στις απλές κλίνες. Το βλέπουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα στοιχεία. Βλέπουμε να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στα εισιτήρια με τα εξιτήρια, άρα έχουμε περισσότερα εισιτήρια», τόνισε.

Ο ίδιος, ωστόσο διευκρίνισε, πως στη χώρα μας όπως και στις χώρες του εξωτερικού, η αύξηση των περιστατικών βαρύνει κυρίως τις απλές κλίνες νοσηλείας και όχι τις ΜΕΘ.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Πάνω από 136.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα στη χώρα μας, 109 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Για να εξυπηρετηθούν, μάλιστα, οι αυξημένες ανάγκες του τρέχοντος διαστήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανακατανομή κλινών. Το «Αμαλία Φλέμινγκ» για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες μετατρέπεται ξανά σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid ασθενών (only Covid).

Ωστόσο, η πίεση δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία αναβάλλονται και άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής.

Χειρότερα είναι τα πράγματα στο ΕΣΥ Αττικής, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, και για τον λόγο αυτό μόνο στο λεκανοπέδιο θα αναπτυχθούν επιπλέον 480 απλές κλίνες Covid. 

«Υπάρχει μια άνοδος στις απλές κλίνες, αλλά αναλογικά δεν υπάρχει αντίστοιχη άνοδος στις κλίνες εντατικής θεραπείας», ανέφερε και πρόσθεσε, «αναπτύσσουμε παραπάνω κλίνες και είμαστε και σε μια συνεννόηση, όπως έγινε και με το Φλέμινγκ λόγου χάρη, να δώσει παραπάνω κλίνες. Η πίεση αυτή αποτυπώνεται -να μην πω αποκλειστικά- αλλά κυρίως στο λεκανοπέδιο (…) είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.

Δείτε επίσης – Πλεύρης: Άρχισε η πίεση στο ΕΣΥ – Αρνητικό το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων στα νοσοκομεία

Αυξάνεται με ταχύτητα η πίεση στο ΕΣΥ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι υγειονομικές υπηρεσίες εξελίσσουν το νέο πλάνο θωράκισης του ΕΣΥ ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και την εξ αντανακλάσεως αύξηση στις νοσηλείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01% και τώρα, 15 ημέρες αργότερα, έχει φτάσει στο 52,74%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που κοινοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά το 40%.

Η ίδια τόνισε επιπροσθέτως, πως οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία είναι άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, τα οποία δοκιμάζονται, όταν ταυτόχρονα ο κορονοϊός και οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 προκαλούν επιπλοκές.

Αξιωματούχοι της υγείας είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν αν χρειαστεί ακόμη και σχέδιο για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid, αν και προς το παρόν, με σχεδόν 109 διασωληνωμένους ασθενείς σήμερα, η πίεση στην Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ) είναι ακόμη μακριά.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ωστόσο, μιλώντας στο iatropedia.gr τόνισε πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν θα μείνουν εντελώς ανεπηρέαστες, και αναφέρει -μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα που μελετά- πως η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid δεν θα υπερβεί τα 165 κρεβάτια.

“Περιμένουμε να δούμε αύξηση στους σκληρούς δείκτες, όπως φάνηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν διαβάσετε την πρόσφατη ανακοίνωση, το ECDC παραδέχεται ότι περιμένουν να δουν αύξηση στους σκληρούς δείκτες. Ήδη φαίνεται αύξηση, αλλά αναμένεται να υπάρξει και μεγαλύτερη”, λέει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.

Όπως διαπιστώνει ο ειδικός, οι σκληροί δείκτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως τις 22 – 23 Ιουλίου, και στη συνέχεια θα υπάρξει σταθεροποίηση και αργή αποκλιμάκωση αργότερα.

“Γύρω στις 12 Αυγούστου οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν γύρω στους 165 και οι θάνατοι θα φτάσουν σε μέσους όρους, μέχρι τους 31 με 32 την ημέρα”, λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Δείτε επίσης: Σαρηγιάννης στο iatropedia.gr: Μειώνεται το ιικό φορτίο σε δημοφιλή νησιά – Αυξάνονται οι νοσηλείες – Στα τέλη Αυγούστου η αποκλιμάκωση

Ο ιδιωτικός τομέας καλείται ξανά να “βάλει πλάτη”

Ξεκίνησε και πάλι ο διάλογος του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να “βάλουν πλάτη”, εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση των υγειονομικών αρχών είναι η απευθείας σύναψη συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, καθώς θα υπάρξουν οι ίδιες οικονομικές απολαβές με τον προηγούμενο χειμώνα.

Παρ’ όλα τα σχέδια που εκπονεί το υπουργείο Υγείας, για να καλύψει ακόμη και τα πιο δύσκολα σενάρια, πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι:

«Η πρόβλεψη παραμένει ότι δεν θα δούμε σημαντική αύξηση και θα κινηθούμε σε ποσοστά αντίστοιχα με την Πορτογαλία», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Και εξηγεί:

«Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, τότε η θερινή έξαρση αυτή θα είναι και η πρώτη που ταιριάζει στο πρότυπο των μειούμενης έντασης ταλαντώσεων όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες», κατέληξε ο ίδιος.