Πλεύρης: Άρχισε η πίεση στο ΕΣΥ – Αρνητικό το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Το επόμενο 20ήμερο θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ στις απλές κλίνες νοσηλείας, τόσο σε non Covid όσο και σε Covid περιστατικά, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο μεταξύ των νέων εισαγωγών και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει πως το ΕΣΥ, αρχίζει να γεμίζει ξανά με ασθενείς. Το επόμενο 20ήμερο θα συνεχιστεί αυτή η πίεση, ανέφερε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε non Covid και σε Covid περιστατικά στις απλές κλίνες. Το βλέπουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα στοιχεία. Βλέπουμε να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στα εισιτήρια με τα εξιτήρια, άρα έχουμε περισσότερα εισιτήρια», τόνισε.

Ο ίδιος, ωστόσο διευκρίνισε, πως στη χώρα μας, όπως και στις χώρες του εξωτερικού, η αύξηση των περιστατικών βαρύνει κυρίως τις απλές κλίνες νοσηλείας και όχι τις ΜΕΘ. Για να εξυπηρετηθούν, μάλιστα, οι αυξημένες ανάγκες του τρέχοντος διαστήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανακατανομή κλινών, ενώ το Αμαλία Φλέμινγκ μετατρέπεται ξανά σε κλινική only Covid.

«Υπάρχει μια άνοδος στις απλές κλίνες, αλλά αναλογικά δεν υπάρχει αντίστοιχη άνοδος στις κλίνες εντατικής θεραπείας», τόνισε και πρόσθεσε πως, «αναπτύσσουμε παραπάνω κλίνες και είμαστε και σε μια συνεννόηση, όπως έγινε και με το Φλέμινγκ λόγου χάρη, να δώσει παραπάνω κλίνες. Η πίεση αυτή αποτυπώνεται να μην πω αποκλειστικά αλλά κυρίως στο λεκανοπέδιο, κάνουμε την ανάπτυξη των κλινών, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.

Γιατί δεν υπάρχει ζήτηση για ΜΕΘ Covid

Απαντώντας σε ερώτηση επιστημονικού περιεχομένου και συγκεκριμένα για πιο λόγο δεν υπάρχει πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως σχετίζεται με την ιδιαιτερότητα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία δεν προκαλεί πνευμονίες, δηλαδή λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

«Είναι συνδυαστικό από τη μετάλλαξη ως μετάλλαξη που πολλοί ειδικοί λένε ότι κατά βάση μένει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν κατεβαίνει στο κατώτερο. Αλλά επιπλέον κι αυτή είναι μία πραγματικότητα και πρέπει να το λέμε, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας από τον Απρίλιο και μετά είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον εμβολιασμό, έχει εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός σχετικά πιο πρόσφατα», είπε.

Για την αναστολή εργασίας των υγειονομικών

«Αυτή τη στιγμή η απόφαση που υπάρχει κι αυτή η απόφαση υλοποιείται, είναι ότι μέχρι 31/12 θα βρίσκονται σε αναστολή», ανέφερε για μια ακόμη φορά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους υγειονομικούς που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήματος Υγείας, καθώς επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

«Και για να σας πω κάτι που έχει σημασία, ένα στοιχείο, τα έχω μπροστά μου. Ενώ όταν ξεκίνησε η αναστολή είχαμε 6.212 υγειονομικούς σε αναστολή, με τα στοιχεία του Ιουλίου οι άνθρωποι που είναι σε αναστολή είναι 2.148. Οι μη εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή παραμένουν σε μια τραγική μειοψηφία, δηλαδή στους 105.000 περίπου που εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας έχουμε 2000 ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο ίδιος.