Κορωνοϊός: Πάνω από 136.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα στη χώρα μας, 109 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχει μολύνει ο κορωνοϊός τουλάχιστον μία φορά στη χώρα μας. Οι γυναίκες που αρρώστησαν είναι περισσότερες. Αυξάνονται οι εισαγωγές, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, μειώνονται τα εξιτήρια.

Ο κορωνοϊός έχει αρχίσει να πιέζει για τα καλά το σύστημα Υγείας, καθώς την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έναντι των εξιτηρίων, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Σε 160 εξ άλλου ανέρχονται οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους λόγω της COVID.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κορωνοϊός προκάλεσε τις τελευταίες επτά ημέρες (4-10 Ιουλίου 2022) 13.623 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 17% των λοιμώξεων αυτών ήταν επαναλοιμώξεις.

Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικώς 4.058.998   περιστατικά. Το 51,6% των ασθενών ήσαν γυναίκες.

Την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού (ή 160 στο σύνολο της χώρας). Συνολικά, 30.496 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Επιπλέον, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς την ημέρα. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.  Ωστόσο, ο αντίστοιχος αριθμός των εξιτηρίων ήταν πολύ χαμηλότερος (239 κατά μέσον όρο ημερησίως).

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς, ανέρχονται σε 109. Το 67% εξ αυτών είναι άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 73 έτη. Το 94,5% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι τα 37 έτη. Η διάμεση ηλικία των θανόντων, όμως, είναι τα 80 έτη, καθώς ο κορωνοϊός κοστίζει τη ζωή κυρίως σε ηλικιωμένους που συνήθως έχουν και υποκείμενα νοσήματα.

Φωτογραφία: iStock