Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν νέα κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υγειονομικοί φορείς της χώρας, για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο δεκάδων ύποπτων δειγμάτων και να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν νέες περιπτώσεις ασθενών, που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και έχουν αναπτύξει τη νόσο COVID-19.

Η έγκαιρη ιχνηλάτηση κρίνεται ζήτημα μείζονος σημασίας για την Δημόσια Υγεία, καθώς τυχόν καθυστέρηση ή αστοχία στον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτατη διασπορά της νόσου του κορωνοϊού και σε αδυναμία ελέγχου και περιορισμού της.

Τα χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού είναι τέτοια, που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ συχνά δεν υπάρχουν έντονα συμπτώματα, που θα μπορούσαν να θέσουν σε υποψία και επιφυλακή τους πάσχοντες.

Ως ελαφριά περιγράφονται τα συμπτώματα που παρουσίασε και η 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ και μέχρι αυτή τη στιγμή, θεωρείται ο ασθενής μηδέν (patient zero) για την Ελλάδα. Επέστρεψε από την Ιταλία την Κυριακή και μέχρι την Τρίτη που επισκέφθηκε το νοσοκομείο είχε εμφανίσει μόνο χαμηλό πυρετό, λίγο πονόλαιμο και ελάχιστο βήχα.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Οδηγός για νοσοκομεία αναφοράς, συμπτώματα και μετάδοση – Βήμα-βήμα τι κάνουμε αν αρρωστήσουμε

Το γεγονός ότι η νόσος δεν προειδοποιεί και παρ’ όλα μεταδίδεται σιωπηλά, είναι και ο λόγος που οι υγειονομικές αρχές της χώρας, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, να εντοπίσουν εγκαίρως τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή η γυναίκα. Πιθανολογείται ότι από τη στιγμή που μπήκε στο αεροπλάνο από το Μιλάνο προς την Θεσσαλονίκη και μέχρι τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι του νοσοκομείου ενδέχεται να ήρθε σε επαφή ή ακόμα και να μετέδοσε τη νόσο σε άλλους ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Νέες οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας – Ποιοι τη χρειάζονται και ποιοι όχι!

Η οικογένειά της 38χρονης κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών

Η περίπτωση της μικρής κόρης της 38χρονης γυναίκας, όπως και όλη η οικογένειά της, έχει μπει σε διαδικασία διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές. Τους ζητήθηκε να μπουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, κάτι που δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα. Από την οικογένεια έχουν ληφθεί δείγματα, ενώ μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα τα οποία αναμένονται, ζητήθηκε και το προληπτικό κλεισιμο του σχολείου. Στο σχολείο το μικρό παιδί βρέθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, κι ενώ είχε έρθει ήδη σε επαφή με τη μητέρα του που επέστρεψε από το ταξίδι της την Κυριακή. Το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, έκλεισε για σήμερα Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Κλείνει προληπτικά το 105ο Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη 

Στο μικροσκόπιο και οι συνεπιβάτες της 38χρονης στην πτήση από Μιλάνο προς αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στην ιχνηλάτηση των συνεπιβατών που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα, προχωρούν οι αρχές και κυρίως των συνεπιβατών της που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη πτήση και σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας, στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν όσοι βρέθηκαν δύο σειρές μπροστά και πίσω από την 38χρονη, καθώς και δεξιά και αριστερά της.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν έρθει σε επαφή με την αεροπορική εταιρεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί όλοι οι επίμαχοι επιβάτες.

Ο κ. Κικίλιας συνάστησε ψυχραιμία:

«Θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια, κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα, για την κατάσταση αυτή της Δημόσιας Υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία, θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: «Διερευνούμε τις επαφές της 38χρονης γυναίκας που νόσησε από τον κορωνοϊό»

Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται από τους υγειονομικούς υπεύθυνους της Βόρειας Ελλάδας, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων και δεκάδες άλλα «ύποπτα κρούσματα» ανά την Ελλάδα

Δεν είναι, όμως, μόνο τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη γυναίκα, που κρατούν σε ανησυχία και εγρήγορση τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Πολλά ακόμη ύποπτα περιστατικά που αφορούν κυρίως ανθρώπους που επέστρεψαν ή βρέθηκαν στη χώρα μας μετά ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία, ελέγχονται σε όλα τα εργαστήρια αναφοράς της χώρας που έχουν οριστεί για τη νόσο του κορωνοϊού.

Μία περιπτώση είναι και αυτή ενός άνδρα από το Πακιστάν, ο οποίος είχε ταξιδέψει με πλοίο από την Ιταλία στη χώρα μας και νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Δείτε επίσης – Ελένη Γιαμαρέλου: «Έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι – Έχουν μπει σε καραντίνα στο σπίτι τους»

Ψυχραιμία συστήνει ο υπουργός Υγείας: «Ο ός μοιάζει πολύ με αυτόν της γρίπης!»

Τόσο ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσο και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και οι πολίτες να μην ενδιδουν στον πανικό.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο ιός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης:

«Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά. Θα υπάρχουν περιστατικά τα οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα θα προσομοιάζουν ακριβώς με τη γρίπη. Όταν και εφόσον αισθάνεται κάποιος ότι έχει τέτοια συμπτώματα πρέπει να μείνει σπίτι του και να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευθούμε», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Αναμένονται νέες επίσημες ανακοινώσεις το μεσημέρι της Πέμπτης στο Υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.