Κορωνοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις εξετάσεις στο σπίτι από κινητά συνεργεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Πέτσας
Λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του προγράμματος των εξετάσεων για τον κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19 του πληθυσμού κατ' οίκον, έδωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αναφερόμενος στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τον νέο κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ξεκίνησε ήδη από την Τετάρτη 8/4/2020 η διαδιασία για την συγκρότηση των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), στο πλαίσιο της κατ΄οίκον λήψης δείγματος βιολογικού υλικού για εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Γιατί οι έλληνες επιστήμονες επιμένουν στη “φυσική απόσταση” και όχι τα μαζικά τεστ

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, προβλέπει την άμεση πρόσληψη νοσηλευτών και οδηγών, που θα κινούν τα οχήματα των Κινητών Ομάδων, ώστε να δημιουργηθούν 500 κινητά κλιμάκια αποτελούμενα από έναν νοσηλευτή και έναν οδηγό. Στόχος είναι η κάθε Μονάδα να καλύπτει δύο βάρδιες ανά 24ωρο. Το πρόγραμμα διεξάγεται υπό την επιστημονική εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με την συνεργασία των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΤΟΜΥ) και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Η μίσθωση των οχημάτων, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα θα γίνει με τη σύμπραξη ιδιωτών, με τους οποίους η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Βήμα – βήμα πως γίνεται η λήψη δείγματος για τέστ κορωνοϊού στο σπίτι [pics]

Πέτσας: «Αργή και μακρόσυρση η επιστροφή στην κανονικότητα»

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και προειδοποίησε όσους διαδίδουν «fake news» με χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες ότι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις:

«Πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται απ’ όλους μας, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Δημοσιεύματα για υποτιθέμενα σχέδια που αφορούν στην άρση μέτρων και περιέχουν διάφορες ημερομηνίες αποτελούν fake news. Είναι παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Και οι ελάχιστοι αυτοί, ας μην ξεχνούν ότι, πέρα από την κοινωνική αναλγησία που εκπέμπουν, τέτοια κείμενα εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων».

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ενόψει του Πάσχα, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και τόνισε ότι το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό για όλους, ώστε να το γιορτάσουμε του χρόνου, όλοι μαζί χωρίς ανθρώπινες απώλειες.  Οφείλουμε να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, είπε ο κ. Πέτσας:

«Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, έτσι ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε, όλοι μαζί, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές».

Πέτσας: Ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Ως προς την συνεχή προσπάθεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο κ. Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνονται οι Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιούνται σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Συγκεκριμένα:

ΜΕΘ

Έχουν αυξηθεί από τις 565 – που ήταν πριν από δυόμιση μήνες – στις 952, δηλαδή αύξηση κατά 68%.

Προσλήψεις

Έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.500 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.

Ενέργειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Με χθεσινή ανάρτησή του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε,τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων στους ήρωες με τις μάσκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στον κορονοϊό, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα. Επίσης, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου βρέθηκε δίπλα για να τους στηρίξει και να τους ενθαρρύνει. Σε τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή του ΕΚΑΒ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να διαβιβάσει σε όλο το προσωπικό θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες.

Επικοινώνησε κατόπιν -με τηλεδιάσκεψη- με εντατικολόγους πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, με τους οποίους είχε συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να ανταπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση, πέραν του κορονοϊού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης, ότι ότι σήμερα το απόγευμα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, εκφράζουν, θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές που σπεύδουν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας και τις προνοιακές δομές. Όπως επίσης και στους μικρούς και μεγάλους δωρητές που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Συστήματος και την προάσπιση της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Στέλιος Πέτσας και συμπλήρωσε ότι στο κύμα αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης ξεχωρίζει η διεθνής πρωτοβουλία δράσης για τον κορονοϊό ύψους 100 εκατομυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.