Κορονοϊός: Αυτές είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής – Πότε να ανησυχήσουμε για καθολικό lockdown

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττικής
Γεμίζουν επικίνδυνα οι απλές κλίνες και οι ΜΕΘ Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής. Η μεγάλη αύξηση στις ημερήσιες μολύνσεις φέρνει κλιμακωτή επιβάρυνση στο ΕΣΥ και τον κίνδυνο επιπλέον μέτρων στην πρωτεύουσα και ενδεχομένως σε όλη τη χώρα. Ποια είναι η "κόκκινη" γραμμή, που θα σημάνει την ανάγκη καθολικού "lockdown", σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στα όρια του πλησιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στην πρωτεύουσα, γεγονός το οποίο απειλεί ολόκληρη τη χώρα με πιο σκληρά μέτρα. Πολλά νοσοκομεία της Αττικής καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε ΜΕΘ και κλινικές.

Σε οριακή πληρότητα πλησιάζουν πολλά μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς, και η πίεση φαίνεται να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά πλέον τα εξιτήρια είναι πολύ λιγότερα από τα μισά νούμερα των ημερήσιων εισαγωγών, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον κορεσμό του συστήματος Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19 έχουν φτάσει πλέον τους 917, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ήταν 795.

Από αυτούς:

  • 755 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19
  • 162 σε ΜΕΘ Covid-19, εκ των οποίων
  • 138 διασωληνωμένοι

Δείτε επίσης: Μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες – 2.500 κρούσματα τον επόμενο μήνα προβλέπει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Στοιχεία για τις νοσηλείες κρουσμάτων Covid-19 σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλων των νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής, δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πολλά από τα νοσοκομεία αυτά «καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ» σε νοσηλευόμενους.

Δείτε τα στοιχεία:

  • ΣΩΤΗΡΙΑ: Ρεκορ ασθενών σε σύνολο και ΜΕΘ. Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες στο σύνολο. Μία κλίνη κενή.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.
  • ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ: Νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ πριν δύο εβδομάδες ήταν 20 ασθενείς.
  • ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε 1 με 2 ασθενείς. Σήμερα νοσηλεύονται πάνω από 25.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 43 ασθενείς στις 60 κλίνες που διαθέτει.
  • ΚΑΤ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει συνολικά.
  • ΕΛΠΙΣ: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει συνολικά.
  • ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς σε 12 συνολικά κλίνες και στις κλινικές Covid-19,  18 ασθενείς στις 24 κλίνες συνολικά.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 συνολικά κλίνες και στις κλινικές Covid-19 νοσηλεύονται σχεδόν 45 ασθενείς. Οι κλινικές είναι σχεδόν γεμάτες.
  • ΑΤΤΙΚΟΝ: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και σε απλές κλίνες Covid-19, 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε επίπεδο πρόληψης με αύξηση του αριθμού των τεστ: «Ο ιός είναι παρόν στη κοινότητα και μάλιστα μεταλλαγμένος και πιο επιθετικός και όμως δεν αυξάνονται τα τεστ. Η λύση είναι μια και μοναδική. Να ληφθεί απόφαση τώρα να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται το τεστ από τον ΕΟΠΥΥ», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Πότε κινδυνεύουμε με καθολικό lockdown στη χώρα

Τα ημερήσια κρούσματα, σύμφωνα με εκτίμηση από μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης θα ξεπεράσουν τα 1.800 μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τα 2.500 την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αν αυτά είναι διασπαρμένα σε όλη την Ελλάδα δεν θα καταρρεύσει το σύστημα Υγείας. Αν όμως, τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα στην Αθήνα θα υπάρξουν σοβαρά θέματα μεγάλης πίεσης στο ΕΣΥ, σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και την ανάγκη καθολικού lockdown στη χώρα σε μια τέτοια περίπτωση.

Όπως αναφέρει: “Αν προσεγγίσουμε τα 2.000 με 2.500 κρούσματα εξαρτάται εκείνη την στιγμή από την ανάλυση των δεδομένων και τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά το τι θα κάνουμε. Αν όμως, φτάσουμε εκεί και δεν επιπεδωθεί η καμπύλη και δεν είναι το πικ της αυτό, αλλά έχει περαιτέρω τάσεις αύξησης, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα ναι!”, λέει ο καθηγητής.

«Τα μαθηματικά μοντέλα τα βγάζουμε για να … διαψεύδονται!»

Τα μαθηματικά μοντέλα που δημοσιοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν την πρακτική χρησιμότητα να προειδοποιούν τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις, να πάρουν τα μέτρα τους:

«Ο ρόλος των μοντέλων, δεν είναι να επιβεβαιωθούν. Είναι να τα λάβουν υπόψη τους και να προσπαθήσουν με τα μέτρα να τα διαψεύσουν«, σημειώνει.

Τα μέτρα που πήραμε μέχρι σήμερα είναι μια λύση ανάγκης, λέει, που αφήνει παράθυρο στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

«Άλλως θα έπρεπε να κλείσουμε ολοσχερώς την κοινωνία με ό,τι επιπτώσεις αυτό έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Δεν είναι εύκολη η εξίσωση που προσπαθούν να λύσουν οι ιθύνοντες. Εμείς τη συζητάμε και τη βρίσκουμε δύσκολη. Φανταστείτε αυτούς που προσπαθούν να πάρουν αποφάσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολάκερη και την πίτα χορτάτη. Δεν γίνεται δηλαδή και να είμαστε έξω και να μην έχουμε κρούσματα. Δεν γίνεται αυτό, με την επιδημία αυτή. Για να γίνει αυτό ως ένα βαθμό χρειάζεται να αυξήσουμε πάρα πολύ την ατομική μας συμπεριφορά», καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.