Κορονοϊός: Αυτά είναι τα ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων Pfizer – BioNTech στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
ψυγεία
Σε περιοχή της Αττικής -η οποία δεν θα ανακοινωθεί επίσημα για λόγους ασφαλείας- βρίσκεται η φαρμακαποθήκη, η οποία φιλοξενεί τα ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων της Pfizer - BioNTech. Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου.

Πρώτη μεγάλη πρόκληση της επιχείρησης “Ελευθερία” αποτελεί η μεταφορά του πολύτιμου και ευαίσθητου φορτίου με τα εμβόλια, που θα φτάσει στην Ελλάδα με πτήση από το Βέλγιο και το εργοστάσιο παρασκευής της Pfizer στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης: Εμβόλια Covid: Με άκρα μυστικότητα η μεταφορά τους στην Ελλάδα – Οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία

Από το αεροδρόμιο, το φορτίο με τις 37 παλέτες και τις 300.000 δόσεις εμβολίων, θα μεταφερθεί κάτω από άκρα μυστικότητα -ακριβώς όπως συνέβη και στη Μεγάλη Βρετανία- για να τοποθετηθεί με ασφάλεια σε αυτά τα ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης (μέχρι -80 βαθμούς Κελσίου). Συνολικά η χώρα διαθέτει 14 παρόμοια ψυγεία.

Δείτε τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το iatropedia.gr:

 

Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια θα βρίσκονται σε ειδική συσκευασία (cool box) που περιέχει ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) και θερμοκρασία στους -70 βαθμούς Κελσίου. Στα cool boxes βρίσκονται προσαρμοσμένοι ειδικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί παρακολούθησης της ψύξης, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από την Pfizer για να μεταφέρουν και να συντηρούν με ασφάλεια, από 1.000 έως 5.000 δόσεις του εμβολίου. Τα cool boxes έχουν αυτονομία 15 ημερών.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Στις 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας

Τα συστήματα ασφαλείας στις συσκευασίες των εμβολίων

Εκτός από τους θερμοανιχνευτές, όμως, κάθε κουτί περιέχει και σύστημα GPS, το οποίο εκπέμπει πληροφορίες σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας, μέσω του οποίου παρακολουθείται όλο το δίκτυο διανομής του εμβολίου.

Έτσι, οι άνθρωποι της εταιρείας είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του κάθε κιβωτίου με τα εμβόλια και -μέσω του θερμοαισθητήρα- εάν αυτά συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

Το σύστημα αυτό, έγινε πριν από λίγο καιρό στόχος οργανωμένης επίθεση χάκερ, οι οποίοι ωστόσο, δεν κατάφεραν να το παραβιάσουν.

Δείτε περισσότερα – Εμβόλιο Pfizer: Αυτό είναι το ηλεκτρονικό σύστημα που προσπάθησαν «σπάσουν» οι χάκερς

Μυστικές οι τοποθεσίες φύλαξης των εμβολίων

Τα ακριβή σημεία φύλαξης των εμβολίων δεν θα ανακοινωθούν, ωστόσο, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 14 ψυγεία βρίσκονται στους αποθηκευτικούς χώρους τεσσάρων φαρμακευτικών συνεταιρισμών και μίας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες θα μοιραστούν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Στην φάση αυτή θα εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις και η ΕΛΑΣ, που βρίσκονται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη σε 24ωρη βάση του ευαίσθητου φορτίου στις μυστικές αποθήκες. Στο σχέδιο, με την κωδική ονομασία “Ιπποκράτης” θα συμμετάσχουν 3.000 αστυνομικοί, αλλά και ελικόπτερα και drones.

Για την μεταφορά των εμβολίων στα νησιά και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας συζητείται η εμπλοκή εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας.

Δείτε επίσης: Αυτοί είναι οι λόγοι που θα παραλάβουμε λιγότερα εμβόλια – Αγωνία για πιθανές καθυστερήσεις

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχαϊμπ / Newsit.gr