Εμβόλιο Pfizer: Αυτό είναι το ηλεκτρονικό σύστημα που προσπάθησαν «σπάσουν» οι χάκερς

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Τα εξελιγμένα συστήματα με θερμικούς αισθητήρες και ειδικά προσαρμοσμένο GPS, που περιέχει κάθε μία συσκευασία αποθήκευσης των εμβολίων της Pfizer, απετέλεσαν πιθανότατα τον στόχο των άγνωστων χάκερς. Η επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης που σχεδίαζαν -αλλά δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν- αποκαλύφθηκε την Πέμπτη από τη μεγάλη εταιρεία πληροφορικής IBM.

Η «ψυχρή αλυσίδα», μία από τις πιο απαιτητικές και περίπλοκες προκλήσεις στη διανομή των εμβολίων της Pfizer / BioNTech κατά της νόσου Covid-19, έγινε στόχος άγνωστων χάκερς. Τα κίνητρα τους παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα.

Οι άγνωστοι κυβερνοκατάσκοποι έστρεψαν τα πυρά τους στα υπερσύγχρονα συστήματα, που βρίσκονται προσαρμοσμένα σε κάθε μία συσκευασία (cool box) μεταφοράς των εμβολίων. Στους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς παρακολούθησης της ψύξης, δηλαδή, που βρίσκονται εντός του κάθε κιβωτίου, και οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από την Pfizer για να μεταφέρουν και να συντηρούν με ασφάλεια, από 1.000 έως 5.000 δόσεις του εμβολίου.

Δείτε επίσης: Πόλεμος με την έγκριση του εμβολίου: Βιάστηκε η Βρετανία ή αργεί η Ευρώπη; Τι λέει ο Μόσιαλος

Πώς η Pfizer θα ελέγχει κάθε δευτερόλεπτο, το κάθε ένα εμβόλιο

Τα κουτιά μεταφοράς “cool boxes” έχουν το μέγεθος μιας βαλίτσας. Περιέχουν ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) που βοηθάει τα ιδιαίτερα ευαίσθητα εμβόλια να διατηρηθούν σε σταθερή θερμοκρασία κατά τη μεταφορά τους και συγκεκριμένα στους -70 βαθμούς Κελσίου. Τα cool boxes έχουν αυτονομία 15 ημερών.

Περιέχουν, όμως, και κάποιο άλλο μυστικό, το οποίο θέλησαν να παραβιάσουν οι χάκερς…

Η Pfizer έχει αναπτύξει έναν υπερσύγχρονο μηχανισμό, ως δικλείδα ασφαλείας για τη σωστή χορήγηση των εμβολίων της. Συγκεκριμένα, έχει κατασκευάσει μία ειδική ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται μέσα σε κάθε κιβώτιο. Αποτελείται από ένα GPS και έναν θερμοανιχνευτή, για την παρακολούθηση της θερμοκρασία των εμβολίων, εντός της συσκευασίας.

Γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα εμβόλια

Η συσκευή GPS / θερμικού αισθητήρα είναι συνδεδεμένη και εκπέμπει πληροφορίες σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας, μέσω του οποίου παρακολουθείται όλο το δίκτυο διανομής του εμβολίου. Έτσι, η Pfizer, μέσω του συστήματος GPS είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του κιβωτίου με τα εμβόλια, και μέσω του θερμοαισθητήρα εάν αυτά βρίσκονται σε συνθήκες σωστής θερμοκρασίας για τη συντήρησή τους.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: «Ένα 24ωρο μετά την άφιξη των εμβολίων στην Ελλάδα θα αρχίσουμε τους εμβολιασμούς»

Όσο τα εμβόλια βρίσκονται εντός του cool box, η Pfizer μπορεί να πραγματοποιεί σε πραγματικό χρόνο συνεχή έλεγχο και screanning για την καταλληλότητά τους. Αν για κάποιο λόγο, η θερμοκρασία διαφοροποιηθεί από τα επιτρεπόμενα όρια των -70 βαθμών Κελσίου, τότε οι υπάλληλοι της εταιρίας θα εντοπίζουν τις συντεταγμένες του κιβωτίου και θα ειδοποιούν τη χώρα ή το νοσοκομείο στο οποίο έχουν παραδοθεί τα εμβόλια, ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Αν για κάποιο λόγο ένα εμβόλιο δεν συντηρηθεί σωστά και στις θερμοκρασίες που πρέπει, η εταιρεία θα εκπαιδεύσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να το απορρίπτει, δηλαδή να το πετάει. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κάποιον που θα νομίζει ότι είναι εμβολιασμένος και ασφαλής, ενώ το εμβόλιο δεν θα έχει τη δράση και την αποτελεσματικότητα του 95%, αυτή δηλαδή που είναι καταγεγραμμένη με βάση τις κλινικές μελέτες.

Γιατί οι χάκερς θέλησαν να παραβιάσουν το σύστημα GPS – θερμοανιχνευτή των εμβολίων;

Είναι ένα ερώτημα το οποίο ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Η επίθεση στην ψυχρή αλυσίδα τροφοδοσίας, πιθανώς υποκινούμενη από κάποιο κράτος -σύμφωνα με την ανακοίνωση της IBM- δεν είναι σαφές εάν είχε στόχο την αλλοίωση της αλυσίδας με σκοπό την καταστροφή εμβολίων, ή την απόσπαση πληροφοριών.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονταi, μάλιστα, δεν αποκλείεται το ηλεκτρονικό χακάρισμα του ψυχρού δικτύου διανομής, να είχε ως στόχο την κατάργηση του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης (GPS) για την υπεξαίρεση ποσότητας εμβολίων.

Το σήμα για την απειλή επίθεσης από τους κυβερνοτρομοκράτες δόθηκε στη δημοσιότητα από την Interpol μόλις χθες. Η υπόθεση, όμως, αποκαλύφθηκε από την IBM, την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η εταιρεία κατάφερε να εντοπίσει την απειλή της επίθεσης, μέσω ψηφιακών αποτυπωμάτων που είχαν αφήσει οι άγνωστοι δράστες, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (fishing). Δηλαδή, μέσω ψευδών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τους οποίους έστειλαν μηνύματα σε οργανισμούς που εμπλέκονται με τη διανομή του εμβολίου, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους.

Όπως έγινε γνωστό από την ΙΒΜ, κανένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος δεν απαντήθηκε, οπότε οι χάκερς το πιθανότερο είναι να μην κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα σκοτεινά σχέδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν