Κορωνοϊός: 6 νέα κρούσματα, κανένας θάνατος – Οδηγίες για τους μαθητές που ξεκινούν το σχολείο

 • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Με τον λοιμωξιολόγο και διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου και σήμερα για δεύτερη Κυριακή, η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Χαμηλά ήταν τα κρούσματα της νόσου COVID-19 και κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε, ενώ ο κ. Χατζηγεωργίου έδωσε οδηγίες για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, με τους οποίους ξεκινά το μέτρο επανέναρξης των σχολείων.

Με 6 νέα κρούσματα και 2.716 καταγεγραμμένα κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα έκλεισε το τελευταίο 24ωρο στην χώρα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Συμβουλές προς τους γονείς και τα παιδιά, που αύριο ξεκινούν το σχολείο μετά από δύο μήνες lockdown στην εκπαίδευση, έδωσε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρέθεσε τα νέα μέτρα επανέναρξης καταστημάτων λιανικού εμπορίου και της επαναλειτουργίας των σχολείων, από αύριο Δευτέρα 11 Μαϊου.

Συμβουλές προς μαθητές και γονείς, ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα στα σχολεία

Παίρνοντας τον λόγο ο λοιμωξιολόγος κ. Χατζηγεωργίου επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μεγαλύτεροι, σύμφωνα με τις έρευνες, κι αυτό αποδεικνύεται από το μικρό ποσοστό των κρουσμάτων και των θανάτων στα παιδιά.

Επίσης, παρέθεσε οδηγίες για γονείς και παιδιά, σχετικά με την επανέναρξη των σχολείων. Συγκεκριμένα οι γονείς οφείλουν:

 1. να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τους μεταδώσουν τις σωστές πληροφορίες για τον νέο ιό, ώστε να μην πιστεύουν σε μύθους και ψεύδη σχετικά με την επιδημία
 2. να τους μιλήσουν για τα συμπτώματα της νόσου, ώστε εάν διαπιστώσουν ότι έχουν κάποιο από τα συμπτώματα του κορωνοϊού, να το αναφέρουν ώστε να ζητήσουν ιατρική βοήθεια
 3. οι μαθητές με χρόνια προβλήματα υγείας έχουν τη δυνατότητα να μην επιστρέψουν στο σχολείο με μια απλή δήλωση από τους γονείς τους. Επίσης και τα παιδιά τα οποία έχουν ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένους στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους.
 4. οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα απόστασης που θα πρέπει να τηρούν στο σχολείο.
 5. ιδιαίτερα τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν να τηρούν σωστά την υγιεινή των χεριών.

Απευθυνόμενος προς τα ίδια τα παιδιά, ο λοιμωξιολόγος και υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, κ. Χατζηγεωργίου, τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, αλλά και μέσα στη σχολική τάξη, αλλά και να μην εκφράζονται άσχημα απέναντι σε παιδιά που έχουν αρρωστήσει και έχουν ξεπεράσει τη νόσο COVID-19, ή απέναντι σε όσα κάνουν χρήση της μάσκας.

«Είμαι αισιόδοξος, ότι όλη αυτή η δύσκολη περιπέτεια κάποια στιγμή θα αποτελέσει ιστορία», ανέφερε ο γιατρό και πρόσθεσε: «Να γράψουμε επιτυχίες σ’ αυτή την ιστορία και καμία μαύρη σελίδα. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις», κατέληξε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Τα νούμερα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

Κρούσματα

 • 6 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2
 • 2716 είναι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
 • το 55% αφορά άνδρες
 • τα 603 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
 • τα 136 (50.1%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα

Διασωληνωμένοι ασθενείς

 • 30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
 • η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη
 • 10 (33,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες
 • τo 96.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω
 • 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Τέλος, δεν υπάρχει κανένας καταγεγραμμένος θάνατος μέσα στο 24ωρο, οπότε τα θανατηφόρα κρούσματα παραμένουν στα 151.

 • 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες
 • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
 • το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 98.897 κλινικά δείγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν