Κορωνοϊός: 1.415 τα συνολικά κρούσματα, 90 διασωληνωμένοι, 1 θάνατος – Διευκρινήσεις για τις προστατευτικές μάσκες

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Τα νέα νούμερα της πορείας της επιδημίας στη χώρα έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος για την ενημέρωση του κορωνοϊου, Σωτήρης Τσιόδρας. Στα 101 έφτασαν τα νέα κρούσματα στους 90 οι διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ οι θάνατοι των ανθρώπων που υπέκυψαν από τη νόσο COVID-19, έφτασαν τους 50.
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο στη χώρα από τη νόσο COVID-19. Στα 1.415 είναι τα συνολικά κρούσματα, ενώ στους 90 είναι οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι με πνευμονία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Διευκρινίσεις έκανε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας για τη χρήση των προστατευτικών μασκών, καθώς υπάρχει επιστημονική διχογνωμία για τη χρήση τους παγκοσμίως.

Κορωνοϊός:

Η επιδημία έχει «βραδεία εξάπλωση», σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Ωστόσο, τα νέα νούμερα τους 24ωρου εξελίχθηκαν ως εξής:

Κρούσματα

  • 81 είναι τα νέα κρούσματα και 20 από την ιχνηλάτηση του κρουαζιερόπλοιου «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  •  στα 1.415 είναι τα συνολικά

Θάνατοι

  •  ένας άνθρωπος χάθηκε από τη νόσο COVID-19 από εχθές μέχρι σήμερα
  •  στους 50 οι συνολικοί θάνατοι
  •  38 ήταν άνδρες και 12 γυναίκες
  • 72 έτη η μέση ηλικία των θανόντων
  • 94% έπασχαν από συνοδά νοσήματα ή ήταν άνω των 70 ετών

Διασωληνωμένοι/ΜΕΘ

  • 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι
  • 76 είναι άνδρες και 14 είναι γυναίκες
  •  το 57% πάσχει από χρόνια νοσήματα
  • 6 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ

Τσιόδρας: Διχογνωμία επιστημόνων και κρατών για τη χρήση των μασκών από τον πληθυσμό

Διάσταση απόψεων παρατηρείται στις επιστημονικές ή κρατικές οδηγίες για τη χρήση των προστατευτικών μασκών στον ευρύ πληθυσμό. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η χρήση μασκών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η χρήση των μασκών επιβάλλεται κυρίως στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όσους ασθενούν ή φροντίζουν ασθενείς. Υπάρχει, ωστόσο, είπε ο κ. Τσιόδρας διάσταση απόψεων. Υπάρχουν κράτη που συστήνουν στον πληθυσμό να χρησιμοποιεί οπωσδήποτε μάσκες στην καθημερινότητά του.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ: «Στείλτε μάσκες και προστατευτικό υλικό!»

«Είναι η πανδημία των αβεβαιοτήτων και των πολλών ερωτηματικών», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε:

«Εμείς είμαστε διασώτες της επιστημονικής αλήθειας. Δεν μπορεί 100% να τεκμηριωθεί. Και σίγουρα το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, για το προσωπικό μας, τους ασθενείς μας κι εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών που καταγράφεται παγκοσμίως. Μάλιστα, αν όλη τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις δεν έχει νόημα η χρήση τους».

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Μεγάλη ποσότητα προστατευτικών υλικών για ΜΕΘ έφτασε στην Ελλάδα

Για το λόγο αυτό ο καθηγητής επικοινώνησε, όπως είπε, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDE), και ζήτησε από τους επιστήμονες να τοποθετηθούν επίσημα απέναντι στο θέμα.

Η διαβεβαίωση που έλαβε, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι ότι η χρήση των μασκών συστήνεται για τους επαγγελματίες υγείας, όσους νοσούν για να μη μεταδώσουν τη νόσο και από αυτούς που φροντίζουν ασθενείς.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο