Κοροναϊός – Η πρώτη ελληνική καραντίνα: Πώς θα περάσουν 14 μέρες στο “Σωτηρία” οι δύο Έλληνες από το Γουχάν

  • Γιάννα Σουλάκη
Σωτηρία
Ταλαιπωρημένοι, αλλά και ανακουφισμένοι που βρίσκονται και πάλι ασφαλείς στη χώρα τους, οι δύο Έλληνες που δραπέτευσαν από τον εφιάλτη της επιδημίας του κοροναϊού στη Γουχάν, θα περάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες σε καραντίνα στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Μετά από σχεδόν ένα μήνα παραμονής στην κινεζική πόλη – φάντασμα Γουχάν, στην οποία εγκλωβίστηκαν -ο ένας σε ξενοδοχείο και ο άλλος σε σπίτι- όταν ξέσπασε η επιδημία του κοροναϊού τον Ιανουάριο, οι δύο συμπατριώτες μας επαναπατρίστηκαν τελικά, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.  Η περιπέτειά τους, όμως, δεν έχει τελειώσει, καθώς θα χρειαστεί να παραμείνουν απομονωμένοι και υπό ιατρική παρακολούθηση για τις επόμενες 14 ημέρες, στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “η Σωτηρία”.

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι οι δύο συμπατριώτες μας – μία γυναίκα και ένας άνδρας – δεν εμφανίζουν συμπτώματα του κοροναϊού. Επιβάλλεται όμως, να μην έρθουν σε επαφή με κανέναν άνθρωπο, έως ότου συμπληρωθούν οι 14 μέρες, που έχει θέσει ως όριο ασφαλείας για την επώαση του κοροναϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στο μεταξύ, εκτός από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα τους παρακολουθεί, οι δύο επαναπατρισθέντες Έλληνες δεν θα έχουν το δικαίωμα επισκεπτηρίου, αλλά και να συναντήσουν τις οικογένειές τους, που έχουν να δουν πολύ καιρό.

“Πρόκειται για τα πρώτα περιστατικά που εισέρχονται στη χώρα από το επίκεντρο της επιδημίας και είναι καλό να λάβουμε τα μέτρα μας”, αναφέρει στο iatropedia.gr κυβερνητικός αξιωματούχος.

Είναι η πρώτη ελληνική καραντίνα για τον κοροναϊό, η οποία εφαρμόζεται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα.

Διακοπές … στο “Σωτηρία» με τηλεόραση, κινητό και wifi

Οι δύο θάλαμοι της Μονάδας Λοιμώξεων του “Σωτηρία”, στους οποίους διαμένουν οι δύο Έλληνες, βρίσκονται μακριά από τα υπόλοιπα κτίρια του νοσοκομείου “Σωτηρία”. Ο καθένας έχει καταλύσει κι από ένα δωμάτιο. Πρόκειται για απομονωμένους θαλάμους, που ήταν από πριν ειδικά διαμορφωμένοι για να υποδεχθούν πιθανούς ασθενείς του κοροναϊού. Ωστόσο, δεν είναι θάλαμοι αρνητικής πίεσης. Δηλαδή, ειδικοί θάλαμοι με διαφορά πίεσης, ώστε να μην μπορούν να “δραπετεύσουν” αερομεταφερόμενοι ιοί και μικρόβια εκτός του δωματίου.

Oι δύο ταξιδιώτες από την Κίνα, πάντως, είναι κλινικά υγιείς, δηλαδή απύρετοι και χωρίς βήχα ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό τους σύστημα. Οι γιατροί θα τους υποβάλλουν σε εργαστηριακές εξετάσεις και εάν όλες αποδειχθούν αρνητικές, θα παραμείνουν για απλή παρακολούθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποβάλλονται καθημερινά σε δύο θερμομετρήσεις και κατά διαστήματα σε κλινικό έλεγχο, μήπως τυχόν στο μεταξύ αναπτύξουν “ύποπτα” συμπτώματα. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα λαμβάνει απλές προφυλάξεις και δεν θα φορά ειδικές στολές.

Στην πραγματικότητα, η παραμονή τους στο νοσοκομείο δεν θα έχει σχεδόν κανένα περιεχόμενο. Θα μπορούσαν κάλλιστα να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ή να φιλοξενηθούν σε άλλη απομονωμένη δομή. Όμως, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χρειαστεί προς το παρόν να λάβει παρόμοια μέτρα, το νοσοκομείο κρίθηκε καταλληλότερος χώρος, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Έτσι προκειμένου να περάσουν όσο το δυνατόν πιο “ανώδυνα”, τις ημέρες της απομόνωσής τους, οι δύο ταξιδιώτες από το Γουχάν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα και να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, ενώ τα δωμάτια τους διαθέτουν, επίσης, τηλεόραση και wifi.

Απόλυτα συνεργάσιμοι με τις ελληνικές αρχές

Η υποχρεωτική νοσηλεία, είναι ένα πολύπλοκο νομικό θέμα, καθώς δεν υπάρχουν νόμοι που να την επιβάλλουν παρά μόνο για ψυχικές ασθένειες. Στο Λονδίνο, μάλιστα, που τα προληπτικά μέτρα είναι πιο αυστηρά, οι βρετανικές αρχές πρότειναν στους δύο Έλληνες να παραμείνουν εκεί για να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, όμως, τους ζήτησαν να υπογράψουν έγγραφο, με το οποίο θα δήλωναν ότι ήταν στην απόλυτη διάθεση των αρχών. Κάτι το οποίο, οι δύο Έλληνες αρνήθηκαν και προτίμησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πάντως, τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα είναι απόλυτα συνεργάσιμοι με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές και δεν προέβαλλαν καμία αντίρρηση, ως προς το να παραμείνουν για ακόμη 14 ημέρες μακριά από τα σπίτια τους και τους δικούς τους ανθρώπους. Είδαν και έζησαν τόσο δύσκολες καταστάσεις στην πόλη Γουχάν, που μαστίζεται από την επιδημία του κοροναϊού, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων, τόσο για την δική τους ασφάλεια και την προστασία των οικογενειών τους, όσο και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.