Κοροναϊός: Η επιστροφή των Ελλήνων του Diamond Princess – Διαμαρτυρίες Αμερικανών για “άσκοπη” καραντίνα

  • Γιάννα Σουλάκη
Diamond
Μετά από 14 ημέρες καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεκάδες καταταλαιπωρημένοι τουρίστες αρχίζουν σταδιακά να επαναπατρίζονται. Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους μήπως εμφανίσουν συμπτώματα μετά την επιστροφή τους στη χώρα τους, όσοι σήμερα είναι αρνητικοί στον κοροναϊό.

Πολίτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και το Χόνγκ Κόνγκ, οι οποίοι δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κοροναϊού στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, επιστρέφουν σταδιακά στις πατρίδες τους. Ανάμεσά τους και δύο Έλληνες, όπως έγινε γνωστό μέσω του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια μόλις χθες.

Οι τουρίστες βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες σε υποχρεωτική καραντίνα στις καμπίνες τους στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της ιαπωνικής πόλης Γιοκοχάμα, από τις 3 Φεβρουαρίου. Με τις 356 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού -70 από τις οποίες έγιναν γνωστές την Κυριακή- το πλοίο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νέων κρουσμάτων Covid-19 εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Στις 19 Φεβρουαρίου, η περίοδος καραντίνας φτάνει στην λήξη της και σταδιακά οι επιβάτες επιστρέφουν στη χώρα τους.

Οι δύο Έλληνες, που βρίσκονται ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου -όπως ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας- θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα:

«Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μία επιχείρηση επαναπατρισμού τους, ενδεχομένως για την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Όποιος συμπατριώτης μας χρειαστεί, από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, θα τον επαναπατρίσουμε σωστά, δομημένα και οργανωμένα».

Δείτε επίσης –Κικίλιας: Συντονίζουμε την επιστροφή των δύο Ελλήνων από το Diamond Princess

Πως θα επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στη χώρα

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που συντονίζει τις προσπάθειες επαναπατρισμού όλων των ξένων τουριστών, αλλά και με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Τόκιο. Συνεννόηση υπάρχει και με τις άλλες χώρες που έχουν υπηκόους στο κρουαζιερόπλοιο, προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για ταυτόχρονη επιστροφή πολιτών.

Σε στενή επικοινωνία βρίσκονται τα δύο υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, με τις ιταλικές αρχές, οι οποίες οργανώνουν την επιστροφή των Ιταλών τουριστών στη Ρώμη. Έτσι το επικρατέστερο σενάριο είναι, οι δύο Έλληνες να επιστρέψουν με το αεροσκάφος που θα επαναπατρίσει στην Ιταλία το γκρουπ των 35 Ιταλών πολιτών του Diamond Princess. Στόχος είναι αυτή η αποστολή να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

“Πιστεύω ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο και πρόσθεσε: “Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το πλοίο. Εμείς θα είμαστε οι επόμενοι. Ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα συγκαλέσει τη Δευτέρα μια στρογγυλή τράπεζα προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα επιστρέψουν οι περίπου 35 Ιταλοί πολίτες που βρίσκονται στο πλοίο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι δύο Έλληνες υπήκοοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα του Covid-19. Όμως, μετά την επιστροφή τους θα χρειαστεί να παραμείνουν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας. Όπως ακριβώς συνέβη και με τους δύο άλλους συμπατριώτες μας που επαναπατρίστηκαν πριν από περίπου μία εβδομάδα από την Γουχάν της Κίνας και παραμένουν σε προληπτική καραντίνα – απύρετοι και χωρίς συμπτώματα – στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Η Σωτηρία”.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: Επισκέφθηκε τους δύο Έλληνες που βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα για τον κοροναϊο στο «Σωτηρία»

Συναγερμός για τους «επαναπατρισμούς τουριστών» – Γυναίκα νόσησε από κοροναϊό αφού εγκατέλειψε κρουαζιερόπλοιο

Μια Αμερικανίδα που εγκατέλειψε με τον σύζυγό της κρουαζιερόπλοιο στην Καμπότζη την περασμένη εβδομάδα, όταν έφτασε στη Μαλαισία μαζί με περισσότερους από εκατό επιβάτες, βρέθηκε μετά από εξέταση θετική στον κοροναϊό.

Το γεγονός έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, οι οποίοι φοβούνται ότι επιβάτες που εκτέθηκαν στον ιό σε κρουαζιέρες στη θάλασσα και δεν νόσησαν αρχικά, θα μπορούσαν επιστρέφοντας στη χώρα τους, να αποτελέσουν νέα πηγή μετάδοσης. Και μάλιστα σε περιοχές που δεν έχει διαδοθεί μέχρι σήμερα ο κοροναϊός.

Το γεγονός συνέβη στο κρουαζιερόπλοιο Holland America Line, που έφυγε από το Χονγκ Κονγκ την 1η Φεβρουαρίου. Οι 1.455 επιβάτες και τα 802 μέλη του πληρώματος παρέμειναν επί 14 ημέρες σε καραντίνα, και στη συνέχεια το πλοίο έδεσε στην Καμπότζη, όπου από εκεί επιτράπηκε στους επιβάτες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Οι υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν τώρα, ότι εκτός από την καραντίνα εντός των πλοίων, είναι υψίστης σημασίας να παραμείνουν σε απομόνωση για ακόμη δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. ‘Ωστε να διασφαλιστεί ότι εντός των 14 ημερών, (διάστημα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία επωάζεται ο ιός) δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα του κοροναϊού.

«Γνωρίζαμε ότι θα υπήρχαν δυσλειτουργίες, αλλά δεν είχαμε προβλέψει το μέγεθος», δήλωσε ο Δρ. William Schaffner, λοιμωξιολόγος στο Vanderbilt University Medical Center των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η καλύτερη προσέγγιση για την περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου Westerdam θα ήταν να εντοπιστούν όλοι οι επιβάτες και να απομονωθούν εκ νέου για δύο εβδομάδες.

Δείτε επίσης – Κοροναϊός – Η πρώτη ελληνική καραντίνα: Πώς θα περάσουν 14 μέρες στο “Σωτηρία” οι δύο Έλληνες από το Γουχάν

Διαμαρτυρίες από Αμερικανούς επιβάτες του Diamond Princess για “άσκοπη” καραντίνα στην Ιαπωνία

Για δύο εβδομάδες οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess κινούνται ελάχιστα στους κοινόχρηστους χώρους και τηρούσαν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αποκλεισμένοι στις καμπίνες τους. Ανάμεσά τους ήταν δε και πολλοί ηλικιωμένοι. Δεν συνέβαινε, όμως, το ίδιο και με το προσωπικό του πλοίου, όπως καταγγέλλουν αμερικανοί τουρίστες, που επέβαιναν στο Diamond Princess.

Όπως μετέδωσε το CNN, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβαν οι ιαπωνικές αρχές στο κρουαζιερόπλοιο και χαρακτηρίζουν “άσκοπη” την καραντίνα των 14 ημερών.

Όπως κατήγγειλαν οι αμερικανοί επιβάτες, την ώρα που εκείνοι ήταν περιορισμένοι στις καμπίνες τους, τα περίπου 1.000 μέλη του πληρώματος έτρωγαν τα γεύματά τους και εργάζονταν μαζί σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο», δήλωσε ο Peter Hotez, από το Baylor College of Medicine και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια προσέγγιση και ηθική που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τον 14ο αιώνα, σε άτομα που έπασχαν από μεταδοτικές ασθένειες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.