Κοροναϊός: Χιλιάδες ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση – Δεκάδες χιλιάδες ύποπτα περιστατικά

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα, τα ύποπτα και τα βαριά περιστατικά λοίμωξης από το νέο κοροναϊό.

Ο νέος κοροναϊός αρρωσταίνει ολοένα περισσότερους ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, όπου ήδη έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 24.000 κρούσματα και 490 θάνατοι.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) της Κίνας, υπάρχουν πάνω από άλλα 23.000 ύποπτα περιστατικά. Επιπλέον, πάνω από 3.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, μόλις 892 άνθρωποι έχουν αναρρώσει και έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, οι υγειονομικές Αρχές εξετάζουν άλλους 185.000 ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επιπλέον, σε τρεις ανέρχονται πλέον οι κινεζικές πόλεις στην επαρχία Hubei με περισσότερα από 1.000 κρούσματα. Η επιδημία ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της επαρχίας, την πόλη Wuhan, που έχει και τα περισσότερα. Ωστόσο, εξαπλώνεται ραγδαία και σε άλλες δύο πόλεις, οι οποίες μάλιστα έχουν λιγότερες δομές δημοσίας υγείας από το Wuhan.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Η νεότερη ανακοίνωση της NHC για την πορεία της επιδημίας του ιού 2019-nCoV συμπεριλαμβάνει τα δηλωμένα κρούσματα και θανάτους έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα:

  • 24.324 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • 23.260 ύποπτα κρούσματα
  • 490 θανάτους (οι 479 από αυτούς στην επαρχία Hubei)

Η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επαρχία Hubei έχουν καταγραφεί συνολικά 16.678 κρούσματα. Από αυτά, τα 12.627 εισήχθησαν στα τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της επαρχίας.

Διαβάστε ακόμα Κοροναϊός: Το προφίλ των θανατηφόρων κρουσμάτων 

Σύμφωνα με την NHC, 3.219 από τους ασθενείς που μόλυνε ο νέος κοροναϊός νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι το 13,23% των ανθρώπων που μόλυνε ο νέος κοροναϊός, παρουσίασαν σοβαρή νόσο.

Ανάμεσα στους ασθενείς αυτούς συμπεριλαμβάνονται 771 άνθρωποι που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην επαρχία Hubei.

Από τους ασθενείς που νόσησαν και νοσηλεύτηκαν στην ηπειρωτική Κίνα μόλις οι 892 ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στο Hubei, λ.χ., χθες πήρε εξιτήριο μόλις 1 άνθρωπος!

Η NHC αναφέρει επίσης στον απολογισμό της ότι ελέγχονται για το νέο κοροναϊό ακόμα 185.555 άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν σε στενή επαφή με τους ασθενείς.

Οι τρεις πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το CNN τρεις είναι πλέον οι πόλεις της επαρχίας Wuhan με περισσότερα από 1.000 κρούσματα και δεκάδες νεκρούς. Πρόκειται για τις εξής:

  • Wuhan: Έχει 8.351 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι 362 από τους ασθενείς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.
  • Huanggang: Έχει 1.645 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 25 κατέληξαν
  • Xiaogan: Έχει 1.462 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων

Οι τοπικές Αρχές εκφράζουν φόβους ότι η Huanggang και η Xiaogan μπορεί να γίνουν «το νέο Wuhan». Γι’ αυτό τον λόγο έχουν υιοθετήσει δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Στην Huanggang, λ.χ., κάθε νοικοκυριό έχει ορίσει έναν εκπρόσωπο, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του μέρα παρά μέτρα για να κάνει τα ψώνια της οικογένειας.

Διαβάστε ακόμα Κοροναϊός: Νέα δεδομένα για τα συμπτώματα που προκαλεί

Εκτός από τους εκπροσώπους αυτούς, τα μόνα άλλα πρόσωπα που επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στην πόλη είναι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα και οι εργαζόμενοι στον έλεγχο των λοιμώξεων, στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ.

Η επαρχία Hubei έχει συνολικά πάνω από 50 εκατομμύρια κατοίκους.

Σχεδόν 200 κρούσματα εκτός Κίνας

Σημειώνεται πως ο κοροναϊός δεν έχει ανιχνευθεί μόνο στην ηπειρωτική Κίνα. Έχουν αναφερθεί σχεδόν 200 περιστατικά σε 24 άλλες χώρες του κόσμου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η Γερμανία με 12 κρούσματα (στη Βαυαρία και στην Έσση)
  • Η Γαλλία με 6 κρούσματα
  • Η Ιταλία και η Βρετανία (από 2 κρούσματα η κάθε μία)
  • Το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία (από 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα η κάθε μία)

Κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στην Βόρειο Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), στην Αυστραλία και στην Ασία (π.χ. Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Καμπότζη, Φιλιππίνες κ.λπ.). Στις Φιλιππίνες υπήρξε επίσης ένα θανατηφόρο περιστατικό.