Κοροναϊός: Το προφίλ των θανατηφόρων κρουσμάτων

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Συγκεντρωτικά στοιχεία για τους ανθρώπους που πέθαναν από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC).

Σύμφωνα με αυτά, ο νέος κοροναϊός έχει ποσοστό θνησιμότητας 2,1% στην ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο, ειδικά στην επαρχία Hubei όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας το αντίστοιχο ποσοστό είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα

Στην επαρχία αυτή έχει καταγραφεί το 97% όλων των θανάτων από το νέο ιό, είπε στους δημοσιογράφους η κυρία Jiao Yahui, αναπληρώτρια διευθύντρια της Κρατικής Υπηρεσίας Υγείας της NHC. Επιπλέον, η θνησιμότητα είναι 3,1% εξαιτίας:

  • Του μεγαλύτερου αριθμού σοβαρών περιστατικών στην επαρχία αυτή
  • Της έλλειψης νοσοκομειακών κλινών

Όσον αφορά τους 425 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους έως και χθες στην ηπειρωτική Κίνα, το 80% είχαν ηλικία άνω των 60 ετών. Επιπλέον, το 75% έπασχαν από κάποια υποκείμενη ασθένεια. Τέλος, τα δύο τρίτα ήσαν άνδρες.

Παρότι, δε, έχουν αναφερθεί κρούσματα και σε παιδιά, η πλειονότητα των σοβαρών κρουσμάτων αφορά ηλικιωμένους, πρόσθεσε η κυρία Yahui. Ο νεότερος ασθενής στην ηπειρωτική Κίνα είναι ένα βρέφος ηλικίας μόλις 1 μηνός, το οποίο νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Η διάρκεια της νόσου

Η κυρία Yahui παρέθεσε επίσης στοιχεία για τη διάρκεια της αναπνευστικής λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός. Όπως είπε, ο νέος κοροναϊός προκαλεί ήπια λοίμωξη που χρειάζεται 9 ημέρες για να υποχωρήσει εντελώς. Ωστόσο τα σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειασθούν πολύ περισσότερο καιρό έως την πλήρη ανάρρωση: φθάνει τις 20 ημέρες.

Συνολικά, έως και σήμερα τα ξημερώματα είχαν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κϊνα 20.438 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό 2019-nCoV. Εκτός ηπειρωτικής Κίνας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον άλλα 182 κρούσματα, καθώς και 2 θάνατοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Χάρτης δείχνει πού και πόσο έχει εξαπλωθεί – Χώρες, κρούσματα και θύματα