Κοροναϊός: Νέα δεδομένα για τα συμπτώματα που προκαλεί

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Στην μεγαλύτερη έως σήμερα περιγραφή περιστατικών, γιατροί από την Κίνα εξηγούν με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η λοίμωξη από το νέο κοροναϊό.

Νέα δεδομένα για τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κοροναϊός δημοσίευσαν οι γιατροί που περιθάλπουν ασθενείς στην Κίνα.

Καθώς εξελίσσεται η επιδημία, οι επιστήμονες συγκεντρώνουν περισσότερα περιστατικά, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα κοινά σημεία και τις διαφορές μεταξύ τους.

Έτσι, μετά την πρώτη δημοσίευση των συμπτωμάτων, που είχε παρουσιάσει και το Iatropedia.gr, έρχεται η δεύτερη, που περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό ασθενών.

Η ανάλυση αυτή είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα για τα συμπτώματα και την πορεία της υγείας των ασθενών.

Διαβάστε ακόμα Νέος κοροναϊός: Δημοσιεύτηκαν τα συμπτώματα των πρώτων κρουσμάτων – Δείτε ποια είναι

Η δεύτερη ανάλυση επιβεβαιώνει ότι αρκετοί ασθενείς ήσαν καθ’ όλα υγιείς πριν  μολυνθούν από το νέο ιό. Επιβεβαιώνει επίσης ότι πυρετός και βήχας είναι κύρια συμπτώματα, αν και σε διαφορετικά ποσοστά απ’ ό,τι είχαν αποτυπωθεί στην πρώτη ανάλυση. Επιπλέον, επαληθεύεται ότι ο κοροναϊός 2019-nCoV απειλεί πρωτίστως τους μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Ωστόσο η νέα ανάλυση δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερα ύποπτα συμπτώματα απ’ όσα είχαν αρχικά αναφερθεί. Επιπλέον, περιλαμβάνει στοιχεία για την εξέλιξη των ασθενών, η οποία δυστυχώς ήταν θανατηφόρος σε αρκετές περιπτώσεις, αφού πολλά περιστατικά ήσαν εξ αρχής βαριά.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ποιοι κινδυνεύουν

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Jinyintan, της πόλης Wuhan, η ανάλυση αφορά όλα τα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο τους μεταξύ 1 και 20 Ιανουαρίου 2020.

O νέος κοροναϊός ανιχνεύθηκε σε 99 ασθενείς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η ηλικία τους ήταν 21 έως 82 ετών. Ωστόσο, 39 ετών και κάτω ήταν μόλις οι 10. Όλοι οι άλλοι ήσαν 40 ετών και άνω, με τη συντριπτική πλειονότητα (74 ασθενείς) να έχουν ηλικία 40-69 ετών.

Οι 49 από τους ασθενείς είχαν ιστορικό έκθεσης στη συγκεκριμένη υπαίθρια αγορά του Wuhan απ’ όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία. Από αυτούς τους 49, οι 47 ήταν πωλητές ή διαχειριστές της υπαίθριας αγοράς. Οι άλλοι 2 ήταν πελάτες.

Οι μισοί από τους ασθενείς έπασχαν από ένα ή περισσότερα υποκείμενα προβλήματα υγείας:

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιολογικών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων (40 ασθενείς)
  • Ενδοκρινικές παθήσεις, κυρίως σακχαρώδη διαβήτη (13 ασθενείς, εκ των οποίων οι 12 με διαβήτη)
  • Πεπτικά προβλήματα (11 ασθενείς)
  • Καρκίνο (1 ασθενής)
  • Νευρολογική νόσο (1 ασθενής)
  • Πνευμονοπάθεια (1 ασθενής)

Τι συμπτώματα εκδήλωσαν

Κατά την εισαγωγή τους, οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πυρετό ή βήχα. Ο ένας στους τρεις είχαν δύσπνοια. Αναλυτικά τα συμπτώματα που είχαν και τα ποσοστά των ασθενών που τα εκδήλωσαν έχουν ως εξής:

  • Πυρετός (83% των ασθενών)
  • Βήχας (82% των ασθενών)
  • Δύσπνοια (31%)
  • Μυϊκοί πόνοι (11%)
  • Νοητική σύγχυση (9%)
  • Πονοκέφαλος (8%)
  • Πονόλαιμος (5%)
  • Συνάχι (4%)
  • Πόνος στο στήθος (2%)
  • Διάρροια (2%)
  • Ναυτία και έμετος (1%)

Το 90% των ασθενών είχαν περισσότερα από ένα συμπτώματα. Ωστόσο, μόνο το 15% είχαν ταυτοχρόνως όλα τα κύρια συμπτώματα (πυρετό, βήχα και δύσπνοια).

Το 75% των ασθενών είχαν πνευμονία και στους δύο πνεύμονες, σύμφωνα με τις ακτινογραφίες θώρακος που έκαναν.

Πολλοί ασθενείς είχαν επίσης οργανικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της προσβολής των νεφρών (3%). Τέσσερις ασθενείς, εξ άλλου, είχαν σηπτικό σοκ.

Η θεραπεία και η έκβαση

Στους περισσότερους ασθενείς χορηγήθηκαν αντιϊικά φάρμακα. Για τις δευτερογενείς βακτηριακές επιπλοκές πολλοί χρειάσθηκαν αντιβιοτικά. Σε 15 περιπτώσεις, τέλος, χορηγήθηκαν και αντιμυκητισιακά φάρμακα, καθώς οι ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές από μύκητες.

Το 76% των ασθενών χρειάσθηκαν χορήγηση οξυγόνου και το 17% χρειάσθηκαν υποστήριξη της αναπνοής.

Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2020, 31 ασθενείς είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Άλλοι 11 κατέληξαν, καθώς παρουσίασαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Οι υπόλοιποι εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το Νοσοκομείο Jinyintan είναι ένα από τα 52 νοσοκομεία της πόλης Wuhan, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού. Είναι εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και νοσηλεύει εφήβους και ενήλικες (ηλικίες άνω των 14 ετών). Πολλοί από τους ασθενείς που προσέβαλλε ο νέος κοροναϊός μεταφέρθηκαν σε αυτό σε βαριά κατάσταση, από άλλα νοσοκομεία του Wuhan.