Κόψτε πια την πολλή ζάχαρη!

  • Iatropedia
Την ανάγκη μείωσης της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης τουλάχιστον στο 10% του θερμιδικού συνόλου συστήνει καναδέζικο ίδρυμα, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την υπερβολική ζάχαρη που βρίσκονται σχεδόν… παντού!

Η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12 κουταλάκια του γλυκού, περίπου 48 γρ. ανά 2.000 θερμίδες, τονίζει το Heart and Stroke Foundation of Canada, σημειώνοντας ότι η αλόγιστη πρόσληψη ζάχαρης ενοχοποιείται για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, καρκίνο και προβλήματα στα δόντια. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης στον Καναδά κυμαίνεται στο 20% ή 18 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, κάτι που μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση καθώς η… υπερβολή καραδοκεί παντού –αναψυκτικά, χυμοί, ενεργειακά ποτά, φρουτοχυμοί, έτοιμο τσάι, σχεδόν τα πάντα κρύβουν μέσα τους γλυκιές, όσο κι επικίνδυνες, θερμιδικές βόμβες.

Ιδίως τα αναψυκτικά και οι χυμοί, καθημερινά προϊόντα που καταναλώνονται χωρίς σκέψη, αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή πρόσληψης ζάχαρης στο σύγχρονο Δυτικό διαιτολόγιο, υπενθυμίζουν διατροφολόγοι. Αν η ζάχαρη είναι πρόβλημα, τα πρόσθετα γλυκαντικά είναι… μεγαλύτερο. Όπως λέει και το όνομά τους, οι πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες (γλυκόζη, φρουκτόζη, καφέ ζάχαρη, αμυλοσιρόπιο, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα, χυμοί κ.ά) χρησιμοποιούνται κατά κόρον από την βιομηχανία τροφίμων αλλά ουδέποτε ήταν ψηλά στην εκτίμηση των διατροφολόγων. Οι ειδικοί συνιστούν την μείωση της πρόσληψης πρόσθετων γλυκαντικών που απειλούν την υγεία, δίδοντας έμφαση στην θρεπτική αξία της φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα, στα λαχανικά και σε άλλες τροφές πηγές βιταμινών και ινών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί

Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο. Όλα τα στοιχεία