Κοινό «μέτωπο» μετμορφίνης και βιταμίνης D3 στην μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Iatropedia
Η ιδέα ήταν απλή: αν δύο ενώσεις είναι από μόνες τους πολλά υποσχόμενες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, γιατί να μην συνδυαστούν για καλύτερο αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο καλύτερο αλλά εντυπωσιακό. Ο συνδυασμός μετμορφίνης –ενός αντιδιαβητικού φαρμάκου– και βιταμίνης D3 απέδειξε σε μελέτες με πειραματόζωα ότι μπορούν να «δουλέψουν» μαζί, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των ερευνητών του Case Western Reserve. Μάλιστα, η ανησυχία τους για τυχόν παρενέργειες λόγω μεγάλης δόσης απέβη αβάσιμη. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με μέτρια δόση και η σχετική μελέτη έγινε πρωτοσέλιδο στην επιθεώρηση Cancer Prevention Research.

Η βιταμίνη D3 συντίθεται μέσω της διατροφής ή την υπεριώδη ακτινοβολία, ρυθμίζοντας μεταξύ άλλων τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την διαφοροποίηση και την απόπτωση των κυττάρων, βασικά συστατικά για την πρόληψη ανάπτυξης ελλαττωματικών καρκινικών κυττάρων. Ειδικότερα η D3 αναστέλλει την ενεργοποίηση της οδού Wnt/β-κατινίνης μέσω της οποίας κινητοποιούνται τα γονίδια που ευθύνονται για την διάδοση των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο. Από την πλευρά της, η μετφορμίνη αναστέλλει την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων διεγείροντας την οδό ΑΜΡ-ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση (ΑΜΡΚ) με αποτέλεσμα εξασθενημένη σηματοδότηση mTOR και σύνθεση της αναγκαίας για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων πρωτεΐνης.

Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν την διενέργεια κλινικών δοκιμών με τρείς στόχους: την πρόληψη, την αποτροπή επανεμφάνισης αδενώματος του παχέος εντέρου και αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης των πασχόντων από ορθοκολικό καρκίνο (συλλογικός όρος που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον αντίστοιχο του ορθού). Τόσο η μετμορφίνη όσο και η βιταμίνη D3 είναι εμπορικώς διαθέσιμες έχοντας περάσει τα απαιτούμενα τεστ ασφαλείας, συνεπώς, εκτιμούν, η μετάβαση στο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους αναμένεται σχετικά ομαλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';