Κυνήγι λαθρομεταναστών με σφραγίδα ΚΕΕΛΠΝΟ! Πως θα εντοπισθούν όσοι έχουν λοιμώδη νοσήματα

  • Iatropedia
Την «υγειονομική βόμβα» που έχει δημιουργηθεί κυρίως στο κέντρο της Αθήνας από εκατοντάδες λαθρομετανάστες που ζουν υπό άθλιες συνθήκες επιχειρούν να …απενεργοποιήσουν οι αστυνομικές άλλα και οι υγειονομικές αρχές που ξεκινούν «σαφάρι» εντοπισμού τους.

Συγκεκριμένα ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα συνοδεύουν την ομάδα των αστυνομικών που μαζί με εισαγγελέα θα κάνουν αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε διάφορα σπίτια όπου φέρονται να διαμένουν λαθρομετανάστες υπό άθλιες συνθήκες.

Μετά την απομάκρυνση των ενοίκων θα πραγματοποιείται καθαρισμός του χώρου ενώ θα γίνεται απολύμανση από ομάδα ειδικών.

Οι επιστήμονες κυρίως λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θα εξετάζουν και επί τόπου τους λαθρομετανάστες ώστε να διαπιστώνουν εάν φέρουν κλινικά τουλάχιστον συμπτώματα νοσημάτων.

Ούτως η άλλως όμως ο υγειονομικός έλεγχος για τυχόν ύπαρξη σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων όλων των λαθρομεταναστών που ζουν στην χώρα μας, είναι πλέον υποχρεωτικός μετά από σχετική διάταξη που είχε εκδώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο έλεγχος γίνεται για λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα, που απαιτούν για τον περιορισμό της μεταδόσεως τους απομόνωση ή περιορισμό (καραντίνα). Τέτοια νοσήματα είναι: Πανδημική γρίπη, SARS, Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, Χολέρα, Διφθερίτιδα, Ενεργός φυματίωση, Πανώλη, Ευλογιά, Κίτρινος πυρετός.»

Οι ασθενείς λαθρομετανάστες που θα εντοπισθούν να είναι φορείς κάποιου λοιμώδους νοσήματος θα περιοριστούν κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Γεγονός που σημαίνει ότι θα μεταφερθούν αμέσως στα δημόσια νοσοκομεία και θα τεθούν σε καραντίνα υπό ειδικές συνθήκες και σε απόσταση από τους υπόλοιπους ασθενείς. Άλλωστε τα νοσοκομεία είναι ήδη σε ετοιμότητα και έχουν κρατήσει ειδικούς απομονωμένους χώρους για να φιλοξενήσουν τυχόν ασθενείς λαθρομετανάστες.

Στο πλαίσιο του «σαφάρι» που θα γίνει στα σπίτια όπου μένουν λαθρομετανάστες αλλά και σε οίκους ανοχής όπου εργάζονται παράνομα ξένες νεαρές κοπέλες χωρίς φυσικά τα απαραίτητα έγγραφα και τα βιβλιάρια υγείας, θα υπάρχει ειδικά για το HIV, HBV,HCV ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα καθώς και για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.