Κίνδυνος από την χρήση σκιαγραφικού; Έρευνες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι ενώσεις του γαδολίνιου υπάρχει περίπτωση να συσσωρευθούν σε ιστούς του οργανισμού, όπως είναι το ήπαρ, τα οστά και οι νεφροί και να δημιουργήσουν προβλήματα...

Σύμφωνα με τον δικό μας Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι συγκεκριμένες σκιαγραφικές ενώσεις χορηγούνται πριν ή κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας, προκειμένου υπάρξει πιο καθαρή εικόνα του εξεταζόμενου οργάνου ή σημείου του σώματος. Οι ενώσεις του γαδολίνιου αποβάλλονται όμως στην συνέχεια κυρίως από τους νεφρούς.

Αλλά νέες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να συσσωρευθούν σε κάποιους ιστούς του οργανισμού (ήπαρ, νεφρούς, μυς, δέρμα και οστά) και να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.

Μάλιστα σε κάποιες επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφέρεται ότι συσσωρεύονται και στον εγκεφαλικό ιστό γεγονός που ενεργοποίησε στις αρχές του έτους την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ, που εξέτασε τις δημοσιεύσεις.

Αυτό που λέγεται τώρα είναι ότι παρά την ανυπαρξία αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών που να σχετίζονται με συσσώρευση γαδολινίου στον εγκέφαλο, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τους κινδύνους από την εναπόθεση στον εγκεφαλικό ιστό και τα συνολικά δεδομένα για την ασφάλεια των προϊόντων αυτών.

Η ανασκόπηση αυτή αφορά παράγοντες με τις εξής δραστικές ουσίες: gadobenic acid, gadobutrol, gadodiamide, gadopentetic acid, gadoteric acid, gadoteridol, gadoversetamide και gadoxetic acid.

Τα περισσότερα σκιαγραφικά με γαδολίνιο έχουν εθνικές άδειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το OptiMARK (gadoversetamide) είναι το μόνο που κυκλοφορεί με κεντρική άδεια.