Κικίλιας: Τα μισά ενεργά κρούσματα στην Αττική – Τι είπε για τις καθυστερήσεις και τα εμβόλια

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Αυξήθηκε ξανά το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, αύξηση υπήρξε και στις ημερήσιες νοσηλείες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε την Τετάρτη (27/1)  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο επταήμερος μέσος όρος είναι 447 κρούσματα την ημέρα, αριθμός που εμφανίζει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 48 χρόνια.

Αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, καταγράφεται σε άτομα άνω των 75 ετών, κάτι που όπως σχολίασε ο υπουργός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Τα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σήμερα 5.324, εκ των οποίων τα 2.374 είναι στην Αττική και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία.

Σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα το μεσημέρι ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από την πανδημία και το σχέδιο των εθνικών εμβολιασμών.

Κικίλιας: «Η χρηματοδότηση για τα εμβόλια προήλθε από χρήματα των ευρωπαίων πολιτών»

Στο πεδίο των κρίσης που έχει προκύψει με την προμήθεια των εμβολίων και τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς των ευρωπαίων πολιτών, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «ανησυχητικές καθυστερήσεις» στις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες.

«Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν πως χωρίς Υγεία, δεν υπάρχει οικονομία», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης: Στην αντεπίθεση η AstraZeneca: «Έχουμε πρόβλημα με την παραγωγή μας στην Ευρώπη»

Και προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει, «να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Κικίλιας: Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές στη χώρα

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, ανέφερε και όλες τις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Αυτές είναι: η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία.

Επίσης, αυξητική τάση παρουσιάζουν η Μαγνησία, η Εύβοια, η Αχαΐα, η Αττική και ειδικά ο βόρειος και ο κεντρικός τομέας.