Στην αντεπίθεση η AstraZeneca: «Έχουμε πρόβλημα με την παραγωγή μας στην Ευρώπη»

  • Γιάννα Σουλάκη
AstraZeneca
Στην αντεπίθεση πέρασε η AstraZeneca, η οποία ωστόσο, δήλωσε ότι τελικά θα συμμετάσχει στις απογευματινές προγραμματισμένες συνομιλίες της με την Κομισιόν. Πριν από λίγο εξέδωσε μάλιστα και ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει ότι κατανοεί την απογοήτευση των αρμοδίων αρχών για την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Όμως, ταυτόχρονα επικαλείται πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα εργοστάσιά της στην Ευρώπη.

Αν και αρχικά έγινε γνωστό ότι η AstraZeneca αποχωρεί από τις συνομιλίες της με την ΕΕ,  πριν από λίγο εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση με την Κομισιόν αργότερα εντός της ημέρας.

Ταυτόχρονα ανάρτησε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της, με την οποία δίνει εξηγήσεις για την καθυστέρηση των παραδόσεων των προγραμματισμένων δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης – Εμβόλια: Η AstraZeneca αποχωρεί από τις συνομιλίες με την Κομισιόν

Στην πρόσκληση της ΕΕ να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις που έχει συνάψει συνολικά για τη διάθεση των εμβολίων της, η εταιρεία απαντά ότι κατανοεί την απογοήτευση των αρμόδιων αρχών για τις καθυστερήσεις:

«Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την απογοήτευση των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αρχικές παραγγελίες που θα παραδοθούν στην  ΕΕ θα είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες. Αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό δόσεων ανά παρτίδα», αναφέρει η εταιρεία.

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία εξηγεί ότι κάθε εφοδιαστική αλυσίδα έχει συσταθεί για να καλύψει τις ανάγκες μίας συγκεκριμένης συμφωνίας. Επίσης, σημειώνει, «το εμβόλιο που παράγεται από την κάθε αλυσίδα εφοδιασμού, αφορά διανομή σε συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές. Η κάθε περιοχή δηλαδή θα λάβει τις δόσεις που παράγονται στα εργοστάσια που της “ανήκουν”. Απαντώντας στους υπαινιγμούς της Κομισιόν για προτεραιότητα στις παραδόσεις παραγγελιών στην Μεγάλη Βρετανία και όχι στην Ευρώπη, η εταιρεία διευκρινίζει:

«Κάθε εφοδιαστική αλυσίδα αναπτύχθηκε με επενδύσεις από συγκεκριμένες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, βάσει των συμφωνιών που είχαν γίνει για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου. Μία από αυτές τις συμφωνίες ήταν και με την ΕΕ«, σημειώνει η εταιρεία και προσθέτει: «Πάνω από όλα όμως είναι η ασφάλεια των ασθενών. Συνεχίζουμε να προωθούμε την παραγωγή ακόμη μεγαλύτερη ποσοτήτων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας»

Δείτε επίσης – Moderna: Ετοιμάζει «ενισχυτική» τρίτη δόση για να καλύψει και τις μεταλλάξεις

AstraZeneca: «Υπάρχει πρόβλημα στην αλυσίδα παραγωγής»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία AstraZeneca επικαλείται πρόβλημα στις καλλιέργειες κυττάρων -που αποτελούν το πρώτο στάδιο παρασκευής του εμβολίου- στα εργοστάσιά της στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Το απόγευμα θα δηλώσει στην Κομισιόν, ότι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση.

«Πρόκειται για μία βιολογική διαδικασία που βασίζεται σε πολύπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες για πρώτες ύλες και τη διανομή του τελικού προϊόντος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες, είχε αποδώσει την ίδια καθυστέρηση σε καταστροφή από φωτιά, εργοστασίου της στην Ινδία.