Κικίλιας στο Live News: «Θυσιάσαμε την άνοιξη, το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο» – Τα σχέδια για τον τουρισμό

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για την άρση του lockdown, όμως, με προσεκτικά βήματα για να μη γίνουν λάθη τα οποία θα πληρώσουμε όλοι, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του στην εκπομπή Live News στο Mega.

«Θυσιάσαμε την άνοιξη, το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας για την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν «να κλειδώσει τους ανθρώπους στα σπίτια τους για πάντα», και αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι θα είναι πιθανότατα καλύτερο για τη χώρα μας.

«Ενδεχομένως θυσιάσαμε την άνοιξη, ελπίζοντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η 27η Απριλίου είναι ημερομηνία ορόσημο, οπότε και θα αποφασιστεί πώς θα συνεχίσουμε από κει και πέρα:

«Εμείς έχουμε ορίσει το τέλος Απριλίου, την 27η Απριλίου, ως την ημέρα μέχρι την οποία έχουμε πάρει μέτρα. Και δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ήδη επεξεργαζόμαστε και οφείλουμε να το  κάνουμε, έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω.»

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης και υπάρχουν σχέδια για το πως θα χτιστεί γι’ αυτούς ένα «τείχος προστασίας». Ο ιός είναι «ύπουλος», δήλωσε και οι σύγχρονες μέθοδοι και τα rapid test, τα μοριακά τεστ και τα αντισώματα που έχει αποκτήσει ποσοστό του πληθυσμού, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει ανοσία, θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στα επόμενα βήματα.

«Όλα καταλήγουν στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Οι ειδικοί επιστήμονες θα μας υποδείξουν και θα ποσοτικοποιήσουν ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα ιεραρχηθούν. Η πρώτη προτεραιότητα, επαναλαμβάνω, είναι οι ευπαθείς ομάδες. Όποιος βγει και δηλώσει σήμερα ότι ξέρει ποια είναι αυτά τα μέτρα και πότε θα παρθούν, λέει ψέματα γιατί δεν τα έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Κικίλιας: Τι θα γίνει με την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι

Ο υπουργός Υγείας δεν διέψευσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τον τουρισμό κατά τη θερινή περίοδο και πώς θα  μπορέσουν να έλθουν στη χώρα μας ξένοι τουρίστες, ώστε να κρατήσουμε -με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες- τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας:

«Υπάρχει ένα θέμα, αν θα εισέλθουν, αν θα έχουν κάνει το τεστ ή όχι, πώς θα μπορεί να πιστοποιηθεί αυτό, ποιες θα είναι οι πύλες εισόδου. Υπάρχουν πολλά logistics τα οποία προσμετρά η Κυβέρνηση μαζί με τους επιστήμονες αυτή τη στιγμή, με τη μέγιστη προσοχή, τεκμηριωμένα επιστημονικά. Και επαναλαμβάνω, δεν προτρέχει κανείς. Κανείς δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, πώς θα ελέγξουμε αυτούς τους τουρίστες για τον νέο κορωνοϊό, κι αν θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό rapid tests, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε ότι υπάρχει επιστημονικός τρόπος:

«Η Προεδρία της Κυβέρνησης καθετοποιημένα για κάθε Υπουργείο, σχεδιάζει αυτά τα πλάνα. Είναι μία αμφίδρομη διαδικασία, έτσι ώστε να επικαιροποιηθούν, να είναι συμβατά με τους επιστήμονες μας και να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Προφανώς, καταλαβαίνετε, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει μία επίβλεψη σε όλα αυτά, γιατί είναι κατεξοχήν ένα θέμα Δημόσιας Υγείας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στον ανήθικο «πόλεμο» που μαίνεται, όπως είπε, ανάμεσα στα κράτη παγκοσμίως, σχετικά με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και πρώτων υλών για φάρμακα. Η χώρα μας κατάφερε να εξασφαλίσει υλικά και φάρμακα με αξιοπρέπεια, εθνική ομοψυχία και με την βοήθεια των ιδιωτών:

«Μιλάμε για αλληλεγγύη και για solidarity όπως λένε οι ξένοι. Εγώ δεν το έχω δει στο συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, η Ελλάδα τα κατάφερε αξιοπρεπώς, διαφανώς, με εθνική ομοψυχία και με βοήθεια και ιδιωτών. Έκανε μία τεράστια προσπάθεια το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μαξίμου, να βρούμε, μέσα από έναν «πόλεμο», μέσα ατομικής προστασίας και φαρμάκων. Να θυμίσω, όμως, ότι τελευταία στιγμή, πριν κλείσει η αγορά και οι εξαγωγές από Ινδία, φέραμε την χλωροκίνη, να έχουμε εδώ τα φάρμακα τα οποία χρειαζόμαστε, επιστημονικά πάντα, τεκμηριωμένα και βάσει των εισηγήσεων των ειδικών».

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά όλους τους Έλληνες που τηρούν τα μέτρα με ευλάβεια:

«Οφείλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι Έλληνες έχουν φιλότιμο, πατριωτισμό και αγάπη για τους συνανθρώπους τους, για τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας. Άρα ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλο αυτό τον κόσμο που έχει πειθαρχήσει και έχει βοηθήσει, που έχει αγκαλιάσει την καμπάνια μας να μείνουμε σπίτι, που τηρεί τα μέτρα», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας

Δείτε τη συνέντευξη: