Κικίλιας: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε κρούσμα κοροναϊού» – Δείτε τι δήλωσε στις Βρυξέλλες

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Στην έκτακτη σύσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης ήταν η διαχείριση στην Ευρώπη, της παγκόσμιας κρίσης από τον κοροναϊό COVID-19.

Ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνεχάρη για την πρωτοβουλία την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ κ. Κυριακίδου, αλλά και για όλη τη συνεργασία που έχει με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Πρότεινε, επίσης, στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας όλων των χωρών για τη διαχείριση της κρίσης.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε στην ομιλία του, ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ενώ παρά το γεγονός ότι έχουν εξεταστεί πολλά ύποπτα δείγματα στη χώρα μας, όπως τόνισε: «είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προς το παρόν δεν έχουμε κρούσμα του κοροναϊού».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η Ελλάδα συμμορφώνεται και συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα, την ενημέρωση και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και του ECDC. Υπάρχει ένα εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς, με 3 κέντρα επεξεργασίας δειγμάτων. Μέχρι στιγμής είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα, καίτοι έχουν διερευνηθεί περιστατικά, τα οποία γρήγορα και άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στη χώρα έρχονται να αντιμετωπίσουν.  Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι προφανές ότι στη σύγχρονη επιστήμη της επιδημιολογίας οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα, με τη μεγάλη συχνότητα των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών, των επαγγελματικών και τουριστικών και μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και παγκοσμίως, η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί σ’ αυτό το κομμάτι»

Κικίλιας: Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενημέρωσης των κρατών – μελών

Πρόταση του κ. Κικίλια προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τους ομολόγους του, ήταν να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει επιστημονικά στοιχεία για την επέκταση και για την καλύτερη επιτήρηση της νόσου από ολη την Ευρώπη, στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο ειδικοί επιστήμονες, ώστε να μην υπάρξει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Τα δεδομένα και τα νέα δεδομένα εντός Ε.Ε. θα πρέπει να γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνον από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας. Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχουν δεδομένα παλιών και νέων κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και σύνδεση περιστατικών, εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών και των ιατρικών παρατηρήσεων. Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας επιστημονικός τρόπος να συνεργαστούμε και να ελέγξουμε επαγγελματικά, σε ιατρική βάση, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Δείτε σε video την ομιλία του Υπουργού Υγείας:

Βρυξέλλες

Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ: Οι δράσεις για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Στόχος του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας, που άρχισε στις 11 ώρα Ελλάδος το πρωί της Πέμπτης (13-02-2020) είναι η ενίσχυση της συνεργασία των κρατών-μελών για έκτακτες καταστάσεις όπου απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση των προληπτικών και προπαρασκευαστικών μέτρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ κ. Γιάνεζ Λέναρτσιτς και η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν