Κικίλιας σε Ξανθό για τις ΣΔΙΤ: «Στηρίζουμε τη δωρεάν δημόσια υγεία»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
«Οι πολίτες της χώρας αξίζουν τις καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν δωρεάν» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στον προκάτοχό του Ανδρέα Ξανθό.

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Ξάνθο, αναφορικά με την κριτική που άσκησε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφορά στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα), έκανε ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διασφαλίσει τη δωρεάν υγεία προς τον Έλληνα πολίτη:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη δωρεάν δημόσια υγεία. Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση. Οι πόροι που απαιτούνται θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει στη δήλωση του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, συνεχίζει, αλλά κυρίως για τους πολίτες που πρέπει να γνωρίζουν, «η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί, για παράδειγμα, να διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων, τον εξορθολογισμό του κόστους για τα νοσοκομεία μας, δηλαδή για τον φορολογούμενο και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση».

Ο κ. Κικίλιας καταλήγει επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει το θράσος να ασκεί κριτική, μας παρέδωσε, μεταξύ άλλων, κατά δήλωση των διοικητών που όρισε:

  • 1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς σύστημα διαλογής.
  • 3 στα 4 νοσοκομεία χωρίς καταγραφή του χρόνου αναμονής για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται.
  • 4 στα 10 νοσοκομεία χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.
  • 1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.
  • 85 από τα 118 νοσοκομεία χωρίς ισολογισμό»

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός -απαντώντας στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή για πιλοτική έναρξη της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και τριών Δημόσιων Νοσοκομείων- έκανε λόγο για «εκχώρηση των «φιλέτων» του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα ανέφερε σε δήλωσή του:

«Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δημόσια περίθαλψη παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές της, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες , αλλά στην εκχώρηση των «φιλέτων» του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη δημιουργία «ζωτικού χώρου» κερδοφορίας για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα «

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν