Κικίλιας: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων που ανοίγουν από Δευτέρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες για την προστασία των ασθενών από τη νόσο COVID-19, όπως τόνισε σε συνέντευξή του, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Επανεκκίνηση από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Ωσόσο, πριν από το χειρουργείο ο ασθενής θα υποβάλλεται σε μοριακό έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19, όπως τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το μέτρο αφορά τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αρχικά έχει τεθεί όριο τα δημόσια νοσοκομεία να φθάσουν το 50% του μέσου όρου τακτικών επεμβάσεων του 2019. Έχουν δοθεί οδηγίες σε διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων, ώστε να γίνει ιεράρχηση των αναγκών των ασθενών, που έχουν ανάγκη κάποιας επέμβασης ή εξέτασης».

Απανώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα διενέργειας μοριακών τεστ, ο κ. Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι στην αρχή της πανδημίας η χώρα μας είχε τη δυνατότητα διενέργειας περίπου 700-800 τεστ ημερησίως και σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε περίπου 5.500 την ημέρα ή 38.500 την εβδομάδα. «Καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες αύξησης του αριθμού αυτού, όσο προχωρά η άρση των μέτρων», δήλωσε.

Σε ότι αφορά την ποιότητα των γρήγορων τεστ, ο υπουργός Υγείας διευκρίνησε ότι δικαιώθηκε η πολιτική του Υπουργείου Υγείας να μην προχωρήσει σε μαζικά τεστ του πληθυσμού, καθώς όσες χώρες το έκαναν δεν πήραν αξιόπιστα αποτελέσματα. Στόχος των υγειονομικών αρχών της χώρας είναι η διενέργεια μόνο αξιόπιστων μοριακών τεστ:

«Αξιόπιστα μοριακά τεστ, κατ’ αρχάς και όχι αμφιβόλου ποιότητας rapid tests σε ευπαθείς ομάδες, στο προσωπικό πρώτα από όλα των νοσοκομείων μας, γιατρούς και νοσηλευτές, σε εκείνους που υπήρχαν κρούσματα, στους συγγενείς τους, στην πρώτες επαφές ιχνηλάτησης και ούτω καθ’ εξής.  Δικαιώθηκε αυτή η στρατηγική μέχρι τώρα;
Νομίζω πως ναι. Έχουμε τραγικά παραδείγματα δυστυχώς, άλλων χωρών οι οποίες έσπευσαν με αμφιβόλου ποιότητας rapid tests να ελέγξουν τον πληθυσμό τους, τους βγήκε τεράστιο πρόβλημα, που είχε και τραγικές συνέπειες».

Αναφορικά με την αισχροκέδια που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στις τιμές πώλησης των προστατευτικών μασκών, ο κ. Κικίλιας, παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης,τονίζοντας ότι σύντομα αναμένονται οδηγίες προς τους πολίτες για την κατασκευή αυτοσχέδιων, υφασμάτινων μασκών, οι οποίες θα επαρκούν για ολιγόλεπτη χρήση σε εσωτερικούς χώρους και θα μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν