Κικίλιας: Ποια εικόνα του ΕΣΥ παρουσίασε σε συνάντησή του με εκπροσώπους των κομμάτων – Πόσες είναι οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Την αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, παρουσίασε σε ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Βασίλης Κικίλιας, με τη βοήθεια της πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου και του Καθηγητή Παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, παρουσίασε την κατάσταση των νοσοκομείων του ΕΣΥ που δέχονται ασύμμετρη πίεση εξαιτίας της πανδημίας και ανέπτυξε την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Αττική.

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα 1.483 κλίνες ΜΕΘ. (1.222 στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία).

Από αυτές:

  • οι 891 είναι ΜΕΘ-Covid
  • οι 592 ΜΕΘ non Covid

Περίπου οι μισές, δηλαδή 729 κλίνες ΜΕΘ, έχουν αναπτυχθεί στην Αττική (427 ΜΕΘ-Covid και 302 ΜΕΘ non Covid).

Ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει συν ολικά στην Αττική, δηλαδή 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., όπως είπε.

Είναι χαρακτηριστικό, συμπλήρωσε, ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες. Μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα κενές στην Αττική.

Στη συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου ενημέρωσε για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης και ο κ. Τσιόδρας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.