Κικίλιας: Πανελλαδικό δίκτυο για την επιτήρηση μεταλλάξεων δημιούργησε το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
testing.gov.gr
Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, δημιούργησε το Υπουργείο Υγείας. Την ανακοίνωση έκανε μετά από ευρεία σύσκεψη με επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το Πανελλαδικό Δίκτυο Επιτήρησης και Επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, θα συντονίζει το το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο οποίο τα συνεργαζόμενα εργαστήρια θα αποστέλλουν κάθε ύποπτο δείγμα μεταλλαγμένου στελέχους.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό θέμα που μας ανησυχεί ως εξέληξη, βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και προχωράμε στη δημιουργία ενός δικτύου για την ενίσχυση της ανίχνευσής του σε όλη την Ελλάδα, επαγρύπνησης, επιτήρησης ώστε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν να έχουμε σωστή επιδημιολογική ανάλυση και άρα η κυβέρνηση θα παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών», ανέφερε.

ΙΙΒΕΑΑ: «26 μεταλλαγμένα στελέχη έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα»

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρη Θάνο, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, «επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως και στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν