Κικίλιας: «Όλοι οι άνω των 60 θα έχουν εμβολιαστεί στα μέσα Μαϊού – Επικίνδυνες οι πορείες για τη δημόσια Υγεία»

  • Γιάννα Σουλάκη
Ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας στην Αττική, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ταυτόχρονα εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα έχουν εμβολιαστεί στα μέσα Μαϊού.

«Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα», δηλώνει ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τονίζει ότι η νόσος διασπείρεται με ταχύτητα στην κοινωνία.

«Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη, με χιλιάδες ΜΕΘ, δεν μπορούν να αντέξουν τα συστήματα Υγείας τους όταν διασπείρεται οριζοντίως και με τέτοιους ρυθμούς η νόσος», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Real Fm.

Τονίζει, ωστόσο, ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν όσο απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειάς μας πριν από ένα χρόνο, το οποίο οφείλεται στην κόπωση του πληθυσμού: «Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κικίλιας: Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες είναι πολύ επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία

Ταυτόχρονα, ο κ. Κικίλιας διατύπωσε και ένα «παράπονο», όπως είπε, το οποίο είχε επαναλάβει και πριν μήνες όταν είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες έξω από τα δικαστήρια στην Αλεξάνδρας, κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής:

«Να πω και το παράπονό μου, όμως, το είπα ως Υπουργός Υγείας μήνες πριν όταν είδα έξω από τα δικαστήρια στην Αλεξάνδρας, την τότε πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Να το ξαναπώ και τώρα για τις πορείες οι οποίες έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες και για το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τώρα τις τελευταίες διαμαρτυρίες που βλέπω. Ως Υπουργός Υγείας και χωρίς να θέλω να το κομματικοποιήσω, το αντίθετο, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία αυτό το οποίο βλέπουμε και παρατηρούμε με τις πορείες στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες», σημείωσε.

Κικίλιας: «Όλοι οι άνω των 60 θα έχουν εμβολιαστεί μέσα στον Μάιο»

«Έχουμε εμβόλια, όχι ακόμα την ποσότητα που θέλουμε, αλλά φτάνουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς και τους 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου. Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου» σημείωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν άμεσα και οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Χαρακτήρισε «άψογο» τον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η επιχείρηση «Ελευθερία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «τον Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ότι είχαμε το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα».

Κικίλιας για παράκαμψη της λίστας εμβολιασμών

Σε ότι αφορά τα φαινόμενα παράκαμψης της λίστας και τους εμβολιασμούς «από το παράθυρο», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «δεν δίστασε να ζητήσει παραιτήσεις, όταν αποδείχθηκαν παρατυπίες». 

«Μιλάμε για 7 περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Άρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500–1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους.  Όταν αυτό ήρθε στη γνώση μου με αποδείξεις, δεν είχα κανένα πρόβλημα να ζητήσω και να πάρω παραιτήσεις υπεύθυνων Κέντρων Υγείας και Διοικητών Νοσοκομείων», σημείωσε.

Κικίλιας: «Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ήδη πάρει 120 κλίνες ΜΕΘ non Covid»

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αυτή είναι ήδη καθημερινή, είπε. «Απόδειξη έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid», ανέφερε και ανακοίνωσε συνεργασίες, όπως με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία θα ανακοινωθεί αύριο:

«Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου», κατέληξε.