Κικίλιας: Όλο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ – Τι αλλάζει στη λειτουργία των νοσοκομείων

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Τα νέα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ στην Αττική, όπου βρίσκεται σε επίπεδο "βαθύ κόκκινο" από άποψη πίεσης, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας τόνισε ότι η Αττική, δέχεται μεγάλη πίεση, η οποία την τοποθετεί στο «βαθύ κόκκινο», από άποψη κινδύνου.
«Ως εκ τούτου περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στη διαχείριση της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης», είπε ο ίδιος και τόνισε το σχέδιο αυτό είχε εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας «ως ακραίο σενάριο, πέρσι τέτοια εποχή. Ενός σχεδίου που εφαρμόσαμε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του Συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα το Νοέμβριο. Και δυστυχώς θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη, στην Αττική τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται στην Αττική 1.528 συμπολίτες μας. Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, «τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», σημείωσε ο υπουργός.
Από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID σε όλη τη χώρα. «Και δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε ο υπουργός.

Κικίλιας: Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας – Τείνει να κυριαρχήσει

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο ίδιος, παρατηρείται σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που διασπείρεται ταχέως μολύνοντας το γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα.
Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΜΕΘ-COVID της Αττικής από 168 αυξήθηκαν σε 229, ενώ προστέθηκαν 7 ΜΕΘ-COVID στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, άλλες 29 κλίνες ΜΕΘ-COVID και συγκεκριμένα:
  • 12 στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο.

«Άρα, στην Αττική,  από 168 ΜΕΘ Covid το Νοέμβριο φτάσαμε στις 348 ΜΕΘ Covid σήμερα, μια αύξηση της τάξης του 107%», είπε ο υπουργός Υγείας.

ΕΣΥ: Τι αλλάζει στη διαχείριση των νοσοκομείων

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο αναδιάταξης δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα είναι η εξής:

ΝΙΜΤΣ: Non Covid νοσοκομείο

Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.

Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

Ερρίκος Ντυνάν: Non Covid νοσοκομείο – Μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ , παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Το Νοσοκομείο θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του.

Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.

Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Σισμανόγλειο: Μετατρέπεται σε Covid νοσοκομείο

Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid, με τη χρήση δηλαδή φορητών αναπνευστήρων.

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: Θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται, όπως είπε ο υπουργός, ότι «στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δε θα μείνει αβοήθητος».

Θριάσιο και Ασκληπιείο: Θα υποστηρίζονται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στα παθολογικά και non Covid περιστατικά

Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική.

«Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στη παρούσα φάση και το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ελπίδα από τους εμβολιασμούς

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ο υπουργός Υγείας σημείωσε είπε αύριο ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο στη χώρα. Μάλιστα είπε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί και προσέθεσε ότι «τα εμβόλια σταδιακά χτίζουν τείχος ανοσίας».

Τέλος ανέφερε πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας και επισήμανε ότι «ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας αυξημένων παραδόσεων εμβολίων», τονίζοντας ότι η εταιρεία Pfizer τον διαβεβαίωσε ότι θα παραδώσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της τον Απρίλιο στη χώρα μας.

«Για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να το κάνουμε όλοι μαζί» κατέληξε ο υπουργός Υγειάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν