Κικίλιας: «Μέγιστη ετοιμότητα για πιθανό τρίτο κύμα» – Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υγειονομικών φορέων στο υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ανησυχητική εικόνα στη χώρα με την πανδημία, εξαιτίας αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και της διασποράς του μεταλλαγμένου βρετανικού ιού, ιδιαίτερα στην Αττική.

«Μέγιστη ετοιμότητα και προετοιμασία για το τρίτο κύμα σε όλη τη χώρα» ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς φορείς κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Υγείας. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο εμφανίζει μεγάλη διασπορά στην χώρα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην Αττική, όπου οι αριθμοί των εισαγωγών στα νοσοκομεία δείχνουν σημαντική αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία όλου του λεκανοπεδίου είναι κατά 50 με 80 περισσότερες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα νοσοκομεία της Α’ ΥΠΕ, για παράδειγμα, που περιλαμβάνει όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και νήσων, την προηγούμενη Δευτέρα 25/1, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό ήταν 455, ενώ σήμερα έφτασαν τους 547. Αν συνεχιστεί η αύξηση αυτή την εβδομάδα που διανύουμε θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.