Κικίλιας – Κοντοζαμάνης στο Υπουργείο Υγείας – Τι δεν ξέρετε για τον νέο Υπουργό

  • Γιάννα Σουλάκη
Βασίλης Κικίλιας
Δύο συνονόματοι "Βασίληδες" καλούνται να οδηγήσουν το "πλοίο της Υγείας" σε ασφαλή νερά. Πρόκεται για τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, στους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητροτάκης εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας.

Ο δημοφιλής Βασίλης Κικίλιας είναι ο νέος πολιτικός -γιατρός στο επάγγελμα- τον οποίο επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να οδηγήσει το πλοίο στην τρικυμισμένη θάλασσα του τομέα της Υγείας. Συνοδοιπόρο του σ’αυτό το εγχείρημα θα έχει τον έμπειρο στα θέματα της υγείας, βασικό διαμορφωτή του προεκλογικού προγράμματος για την Υγεία της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Γονείς του είναι η Μαρία και ο Παναγιώτης Κικίλιας, καθηγητές Πανεπιστημίου, ενώ η οικογένεια (έχει και μια αδελφή) έζησε στα Εξάρχεια, στο Southampton της Αγγλίας και τη Νέα Σμύρνη. Πρόσφατα παντρεύτηκε με την πρώην Σταρ Ελλάς, μοντέλο και παρουσιάστρια Τζένη Μπαλατσινού.

Νεαρός φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2002. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης & Οργάνωσης Μονάδων Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, από όπου έλαβε Μάστερ το 2008. Το 2011 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Το 2006 Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, θέση την οποία διατήρησε έως το 2011.
  • Το 2007 εξελέγη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας έκτοτε αποτελεί μέλος.
  • Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις Εθνικές Εκλογές του 2012.
  • Στις 9 Ιουνίου 2014, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
  • Επανεξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις Εθνικές Εκλογές του 2014 και του 2015.
  • Από τον Νοέμβριο του 2016 ανέλαβε τα καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας έως τον Οκτώβριο του 2017, οπότε τον διαδέχτηκε η Μαρία Σπυράκη και ο ίδιος ανέλαβε τομέαρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον Άδωνι Γεωργιάδη.
  • Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήταν δεύτερος μετά την ‘Ολγα Κεφαλογιάννη στην καταμέτρηση των ψήφων στην Α΄Αθήνας, με σχεδόν 38.000 ψήφους.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ. ‘Εχει ύψος 2 μέτρα και αγωνίστηκε στον Πανιώνιο, τον Ιωνικό, την ΑΕΚ, τον Απόλλωνα Πατρών, καθώς και στις Εθνικές ομάδες μπάσκετ. Με την Εθνική παίδων αναδείχτηκε το 1991 δευτεραθλητής Ευρώπης. Στην Εθνική ανδρών πραγματοποίησε 18 συμμετοχές, με τον Πανιώνιο αναδείχτηκε Κυπελλούχος Ελλάδας το 1991, ενώ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του στην ΑΕΚ κατέκτησε Πρωτάθλημα το 2002, δύο Κύπελλα το 2000 και το 2001, καθώς και το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000.

Δείτε επίσης – Βασίλης Κικίλιας: Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζεις για τον γνωστό πολιτικό!

Ποιος είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο δεύτερος “Βασίλης” του υπουργείου Υγείας είναι ο “αρχιτέκτονας” του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και επικεφαλής της θεματικής ενότητας αλληλεγγύη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων του κόμματος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι πτυχιούχος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστήμονας Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (MSc/ University of Birmingham) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ/ ΑLBA).

Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ως υπεύθυνος ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ από το 1999 ως το 2004.
Διετέλεσε, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το 2004 μέχρι το Φεβρουάριο 2008 και Πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2008 ως το Σεπτέμβριο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2012 ορίστηκε Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Η παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Υγείας θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι, όπου οι απερχόμενοι, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, θα παραδώσουν το χαρτοφυλάκιο στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.