Κικίλιας: «Κάτω των 40 ετών ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων» Τι είπε για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Κάτω από τα 40 έτη έπεσε ο μέσος όρος των κρουσμάτων, όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Επίσης, ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών διερευνά όλα τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, ώστε να δοθεί σαφής απάντηση στο εάν σχετίζονται ή όχι με τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει προσκομίσει στις επίσημες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο 7ήμερος μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, ενώ αυτή τη στιγμή σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν 2.040 ενεργά κρούσματα, όπως ανέφερε στην ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Πρόσθεσε, επίσης, πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 21.136 και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4%. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Κικίλιας: Πρόγραμμα εμβολιασμών «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της covid-19 και στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Συγκεκριμένα είπε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων στα νησιά προχωράει κανονικά και συνολικά οι εμβολιασμοί στην επικράτεια αποκτούν νέα δυναμική, καθώς ακολουθούν νέες ηλικιακές ομάδες και τα εμβολιαστικά κέντρα ενισχύονται.

«Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο» ανέφερε, τονίζοντας πως αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σήμερα θα ξεπεράσουμε -όπως είπε- τους 4.615.000 εμβολιασμούς, ενώ 1,7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Την Παρασκευή, προσέθεσε ο υπουργός, θα φτάσουμε τους 3 εκατ. πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Σε ερώτηση για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών απαντώνται με γνώμονα την ασφάλεια. Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια μπαίνει πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς», ανέφερε συγκεκριμένα λέγοντας, επίσης, πως συντάσσεται κίτρινη κάρτα για τη δήλωση των παρενεργειών και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως δεν γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια για προβληματική παρτίδα εμβολίων και υπογράμμισε πως όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση.

Επίσης, προσέθεσε ότι όλα τα θέματα «τα αντιμετωπίζουμε με διαφάνεια και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο όφελος του εμβολιασμού».

Ρέτσος: «Υποδεχόμαστε τους τουρίστες με ασφάλεια»

Παίρνοντας τον λόγο στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, τόνισε σχετικά με τον τουρισμό, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεθεί με ασφάλεια τους ξένους επισκέπτες.

Στην παρέμβαση του ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι ο εφετινός στόχος ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι να λειτουργήσουν με ασφάλεια προστατεύοντας το «brand» της χώρας.

Αφού επισήμανε ότι ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει και την παρούσα δύσκολη συγκυρία προσέθεσε ότι η εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα, πάει χέρι- χέρι με την εξέλιξη των δεδομένων της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ρέτσος τόνισε πως κάθε πρόβλεψη για τουριστικά μεγέθη είναι παρακινδυνευμένη.