Κικίλιας: «Καταρτίζουμε σχέδιο εμβολιασμών Covid-19»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Σχέδιο προτεραιοποίησης εμβολιασμών Covid-19 ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού, καταρτίζει το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που βρίσκονται σε τελική φάση δοκιμών σε όλο τον κόσμο, ο υπουργός Υγείας  τόνισε ότι όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, η χώρα μας θα έχει έτοιμο σχέδιο για τους εμβολισμούς του πληθυσμού κατά προτεραιότητα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές. Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000 αντιγριπικά εμβόλια.

«Οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε», ανέφερε.

Κικίλιας: «Οι νέοι δεν στοχοποιούνται»

Ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι θα πάμε καλά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας εάν τηρούμε τα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να στοχοποιήσουμε σε καμία περίπτωση του νέους, που δεν πειθαρχούν στα μέτρα.

«Είναι παρά πολύ δύσκολο να τηρούνται περιοριστικά μέτρα επί τόσους πολλούς μήνες. Ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά (το δηλώνει και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), άλλαξε η καθημερινότητά του, χτυπήθηκε και οικονομικά», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Οι νέοι δεν στοχοποιούνται, όπως λέτε, τουλάχιστον όχι από εμένα. Πράγματι, είναι και ασυμπτωματικοί, και με μεγάλη κινητικότητα – βγαίνουν έξω, βρίσκονται με τις παρέες τους, διασκεδάζουν. Κάνουν, δηλαδή, ό,τι κάνει κάθε άνθρωπος στην ηλικία τους. Αναπόφευκτα, όμως, γίνονται υπερμεταδότες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους καθίζουμε στο σκαμνί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε αυτή την υπερμετάδοση».

Περί ΜΕΘ και πίεση στο ΕΣΥ….

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη πίεση του Συστήματος Υγείας, από την αθρόα εισαγωγή περιστατικών C0vid-19 στις κλινικές και ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, παρουσιάζοντας τα εξής στοιχεία:

«Το 2019 παραλάβαμε 557 κλίνες και τώρα λειτουργούν 974 κλίνες, εκ των οποίων οι 289 είναι ΜΕΘ-COVID. Υπάρχει, όντως, αυξητική τάση, αλλά θέλω να σκεφτείτε ότι το Σύστημα Υγείας, εκτός από την πανδημία, προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα τακτικά και έκτακτα περιστατικά των συμπολιτών μας: τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες. Όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το ΕΣΥ είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν.

Οι 50 ΜΕΘ στο «Σωτηρία», που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, είναι η απόδειξη ότι υλοποιούμε το σχέδιο μας αποτελεσματικά και με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

Όσον αφορά στις προσλήψεις, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει περίπου 7.000 προσλήψεις: 745 ιατροί, 3.867 νοσηλευτές, 1.277 διοικητικό προσωπικό, 752 παραϊατρικό προσωπικό και 171 τεχνικοί. Οι 4.000 νοσηλευτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσω ΑΣΕΠ να μονιμοποιηθούν, συμπλήρωσε.

Δεν παρέλειψε δε να συμπληρώσει ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας, καθώς το ΕΣΥ συνεχίζει να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες και για άλλες ασθένειες, πλην Covid-19.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, όπως είπε,  πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας:

  • 516.379 εξετάσεις ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
  • 285.802 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • 40.032 Χειρουργεία
  • 50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.

«Σε αυτή την πραγματικότητα, προστίθενται τα περιστατικά COVID-19 και για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω από την ψυχή μου όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, για την αυταπάρνηση και την ηρωική πολύμηνη μάχη που δίνουν», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.