Κικίλιας για προσλήψεις: Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να βγει η χρονιά! Θα βάλουμε τάξη το 2020!

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Σε ερωτήσεις για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, τις συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και τα προβλήματα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον πεπαλαιωμένο εξοπολισμό, απάντησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε “παραμύθια τούμπανα” τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για το 1 προς 1 στις προσλήψεις των νοσοκομείων, καθώς όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από το ΕΣΥ 8.600 εργαζόμενοι κι έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ 7.000 και κάτι, ενώ τόνισε ότι φόρτωσαν με επικουρικό προσωπικό τα νοσοκομεία και τα έχουν φτάσει στο κόκκινο.

“Για αυτό και κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να βγει η χρονιά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος από όλους είπε ότι θα στηριχθεί η δημόσια υγεία. Θα μας στηρίξει στη μάχη που δίνουμε να βγει η χρονιά το 2019 και θα βάλουμε μια τάξη στο 2020”, τόνισε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι «ο Πρωθυπουργός, ο Χρήστος Σταϊκούρας και φυσικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης, όλοι μαζί θα κάνουμε μια προσπάθεια. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες».

Ο υπουργός κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι κληρονόμησε μια άσχημη κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία και παρ’ ότι είναι υπουργός 4 μήνες, έκανε περισσότερα απ’ ότι έγιναν 4 χρόνια από τους προκατόχους του.

“Πέρσι το καλοκαίρι, θέλω να σας θυμίσω, ότι μας άφησαν ένα «ηφαίστειο» να βράζει και έπαιρνα ο ίδιος τηλέφωνο στα νησιά για να κανονίσω γιατρούς με μπλοκάκι ή επικουρικούς ή σε μόνιμες θέσεις να καλύψουν τις «τρύπες», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Δείτε επίσης: Αγωνία στα νοσοκομεία: Τι μέλλει γενέσθαι με τους 600 επικουρικούς γιατρούς;

Β. Κικίλιας: Πως θα καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς και προσωπικό

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε, ότι παρά τη δυσπιστία που υπήρξε ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ. Ενώ μετά από συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προχωρούν μέσω του ΕΟΠΥΥ, και θα ολοκληρωθούν εντός του χειμώνα οι συμβάσεις 800 νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων (π.χ. παιδίατροι και αναισθησιολόγο) που θα στελεχώσουν την πρωτοβάθμια σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης προχωρούν οι 2.500 προσλήψεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ενώ προχωρούν και συμφωνίες με τις Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα μέσω ΕΣΠΑ, για να προσληφθούν μέσω ΑΕΜΥ νοσηλευτές, οδηγοί για το ΕΚΑΒ, παραϊατρικό προσωπικό, για την στήριξη των νοσοκομείων της περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι έχει τεράστια σημασία να στηριχθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ενόψει του αναμενόμενου κύματος έξαρσης της γρίπης και τόνισε τη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού, συμπληρώνοντας ότι “προτεραιότητά μας είναι να αναβαθμίσουμε τα Τμήματα Επειδόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις και νέα κρεβάτια στις ΜΕΘ”

Κενά θα καλύψει, όπως είπε ο υπουργός Υγείας και με τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ αυτό ισχύει ήδη με τον ΕΟΠΥΥ, όπως τόνισε, ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες από ιδιώτες, «κάτι που ίσχυε από παλιά, αλλά το έκρυβε ο κ. Ξανθός με τον κ. Πολάκη».

“Αν κοστίζει στο ελληνικό κράτος η διαγνωστική εξέταση στα νοσοκομεία μας Χ και μπορεί ιδιώτης να μου τη δώσει με Χ/2, θα δώσω αυτή τη δυνατότητα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό και διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Και να εξηγήσω: υποστηρίζω και ως θεματοφύλακας υπερασπίζομαι τη δημόσια δωρεάν υγεία. Άλλο δημόσια, άλλο κρατική ή κρατικίστικη. Αν μπορώ να παρέχω υπηρεσίες καλύτερες και πιο φθηνές και να τις χρησιμοποιήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ για να ανακουφιστεί ο κόσμος, είναι προφανές ότι θα το κάνω”, είπε ο κ. Κικίλιας.

Β. Κικίλιας: «Μετατάξεις προσωπικού και ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο με τις αλλαγές των Διοικητών στα νοσοκομεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παραμείνουν όσοι έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Ωστόσο, δεν θα παραλείψει, όπως είπε, να επιστρέψει πίσω στα νοσοκομεία εργαζόμενους και κυρίως νοσηλευτές, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ με μετατάξεις και αποσπάσεις είχε μετακινήσει “δεξιά και αριστερά για ρουσφέτια στις ΥΠΕ και αλλού. Αρκεί να σας πω ότι είναι πάνω από 1.000 άτομα που έφυγαν αυτά τα 4 χρόνια από τα νοσοκομεία μας με αποσπάσεις (…) 500 άνθρωποι “εξαφανίστηκαν” από το ΕΚΑΒ σε άλλες υπηρεσίες αυτά τα 4 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι που ήταν διασώστες, που ήταν οδηγοί, που ήταν λοιπό προσωπικό, που πήγαν;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι το ΕΚΑΒ θα στηριχτεί, είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε μέσα από τις Περιφέρειες, είτε με δωρεές, είτε με διαγωνισμό από το ΕΚΑΒ και θα καλυφθούν τα κενά.

Οι γιατροί έχουν αρχίσει να ανασαίνουν, είπε ο υπουργός Υγείας, γιατί κάποιοι τους στηρίζουν πραγματικά:

“Με βρίσκουν οι γιατροί και ανασαίνουν ανθρώπινα ξανά, γιατί κάποιοι τους στηρίζουν πραγματικά. Με βρίσκουν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές και μου λένε βάλε πλάτη στα νοσοκομεία μας. Θα το κάνω αλλά θα είμαι ειλικρινής, δεν θα κοροϊδέψω τον κόσμο. Θα λέω πραγματικά τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει. Είναι μια έντιμη σχέση”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας: