Αγωνία στα νοσοκομεία: Τι μέλλει γενέσθαι με τους 600 επικουρικούς γιατρούς;

  • Γιάννα Σουλάκη
επικουρικοί
Κορυφώνεται η αγωνία για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων, καθώς το πρόβλημα με τους επτά επικουρικούς γιατρούς του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας", των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώνεται, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Μέχρι το τέλος του 2019 λήγουν οι συμβάσεις συνολικά 600 επικουρικών γιατρών, των οποίων η μισθοδοσία καλυπτόταν από πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ). Οι 285 από αυτούς μάλιστα ολοκληρώνουν τη θητεία τους στο τέλος Νοεμβρίου, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την παράταση της θητείας τους. Οι γιατροί είχαν προσληφθεί το 2016 για την κάλυψη κενών θέσεων ειδικευμένων γιατρών,  ενώ όλο αυτό το διάστημα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Δείτε επίσης: «Άγιος Σάββας» : Τι απαντά η Διοίκηση για τις απολύσεις επικουρικών γιατρών

Σε ένα ΕΣΥ που στενάζει από ελλείψεις γιατρών, σήμερα, και ένα μήνα πριν εκπνεύσουν οι συμβάσεις, οι Διοικητές των Νοσοκομείων καλούνται να αποφασίσουν πόσους από τους επικουρικούς γιατρούς χρειάζονται, αλλά και μπορούν να καλύψουν τις μισθοδοσίες τους, καθώς οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) τις προηγούμενες ημέρες, έδωσαν εντολή στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις πιστώσεων στους προϋπολογισμόυς του 2019 (και συγκεκριμένα για το μήνα Δεκέμβριο που απομένει) και με βάση τα οικονομικά τους να αποφασίσουν πόσους και ποιούς από τους επικουρικούς γιατρούς μπορούν να κρατήσουν. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών αιτημάτων ήταν η 30/10/2019.

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι τα χρήματα στα ταμεία των νοσοκομείων «στερεύουν» κάθε τέλος του χρόνου. Πόσο μάλλον που το Υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση πιστώσεων, παρά μόνο για τα αντικαρκινικά νοσοκομειακά φάρμακα. Είναι επίσης, γνωστό ότι και τα χρήματα που δόθηκαν για την κάλυψη των θεραπειών των καρκινοπαθών τελειώνουν επίσης, οπότε στο τέλος του Νοεμβρίου θα προκύψει και πάλι πρόβλημα με τις χημειοθεραπείες των ασθενών στα νοσοκομεία.

ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ για απολύσεις επικουρικών γιατρών: «Κανείς δεν περισσεύει!

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), δήλωσε σχετικά:

«To επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με την απόλυση είναι εκατοντάδες συνάδελφοι επικουρικοί, ενώ 285 από αυτούς απολύονται 30/11. Τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο. Είναι απαράδεκτο να απολύονται συνάδελφοι την ώρα που στα νοσοκομεία υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα από τη μια την αυξανόμενη εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και από την άλλη την ταλαιπωρία και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς. Κανείς δεν περισσεύει!»,

Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία θέτει επιπλέον το θέμα της απόλυσης τον Ιούνιο του 2019 γιατρών που δεν επαναπροσλήφθηκαν, λόγω «παγώματος» των διαδικασιών, εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζητά από την κυβέρνηση να λύσει το θέμα με τους επικουρικούς γιατρούς. Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού και μέχρι το τέλος του χρόνου, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις των μόνιμων γιατρών θα αδειάσουν. Ειδικά στον Άγιο Σάββα απολύονται ήδη έξι επικουρικοί γιατροί. Άλλωστε παρακολουθούμε ότι οι προσλήψεις προσωπικού των προκηρυγμένων θέσεων γίνονται με το σταγονόμετρο» αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Τι καταγγέλλει η πρώην πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους

Στο θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει την αναγκαία συμπληρωματική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου του «Αγίου Σάββα», για την παραμονή όλων των επικουρικών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και στηρίζουν την αναβαθμισμένη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ο κ. Ξανθός, είπε χαρακτηριστικά:  «Η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία και η ενδυνάμωση του ΕΣΥ ήταν μια κοινωνική κατάκτηση της προηγούμενης περιόδου που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ακυρωθεί στην πράξη λόγω της ολιγωρίας ή των ιδεοληψιών της νέας κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος αναφέρει: «Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να εξασφαλίσει την αναγκαία συμπληρωματική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, όπως είχαμε φροντίσει εμείς στο παρελθόν , για να συνεχίσουν όλοι οι επικουρικοί γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα που έχει εγνωσμένες ανάγκες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει, η ΝΔ σκοράρει»

Αντίθετη γνώμη με τον πρώην υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας έχουν, όμως, οι νοσοκομειακοί γιατροί -και συγκεκριμένα η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία- οι οποίοι καταγγέλλουν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ένταξη των γιατρών σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

«Η ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ των θέσεων αυτών είχε γίνει με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα υπήρξαν τότε πολλές περιπτώσεις που ακόμα και ήδη υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν υπό την απειλή της απόλυσης τη μετατροπή της σύμβασής τους σε ΕΣΠΑ, ενώ σε άλλους η σύμβαση μετατράπηκε χωρίς να υπογράψουν και χωρίς καν να ρωτηθούν. Γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Ξανθού – Πολάκη κορυφώθηκε η ομηρία της προσωρινής ελαστικής εργασίας και όσον αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς, με επινόηση διάφορων διαδικαστικών «αλχημειών» όπως η συγκεκριμένη».

Η νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που έχει στο «σήμερα» την ευθύνη της επίλυσης αυτού του σοβαρού προβλήματος υπεκφεύγει, τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, επιδιώκοντας να επιρριφθούν οι ευθύνες της σημερινής κατάστασης στην προηγούμενη κυβέρνηση:

«Από τις 2/10/19, από την πρώτη δηλαδή συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία, η ΟΕΝΓΕ έθεσε το θέμα στον νυν υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη ο οποίος επί έναν σχεδόν μήνα τώρα ΔΕΝ δίνει καμία σαφή απάντηση και εξακολουθεί να υπεκφεύγει όπως φάνηκε και στις δύο συναντήσεις που ακολούθησαν (10/10 και 23/10). Δυστυχώς πιθανότατα η νέα πολιτική ηγεσία στοχεύει σε μια «σιωπηλή» ομαδική απόλυση 285 ειδικευμένων επικουρικών γιατρών στις 30/11 με την δικαιολογία «δεν φταίμε εμείς αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση». Θα έχουμε δηλαδή άλλη μια εκδήλωση του φαινομένου, «ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει, η ΝΔ σκοράρει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Οι γιατροί καλούν τους συναδέλφους τους σε αγωνιστική ετοιμότητα με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Νοέμβρη και με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

«Όχι στις απολύσεις. Μαζικές προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις. Κατάργηση της προσωρινής ελαστικής εργασίας. Εργασιακή και επιστημονική αξιοπρέπεια για όλους και για όλες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι νοσοκομειακοί γιατροί.