Κικίλιας για «κρούσματα» κοροναϊού: «Θα λάβουμε μέτρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων – Υπάρχουν προσωπικά δεδομένα»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Δριμεία επίθεση σε όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και τρομοκρατούν τον πληθυσμό, έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. "Αν χρειαστεί το Υπουργείο Υγείας, θα λάβει μέτρα", ανακοίνωσε.

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συνέστησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την διασπορά ειδήσεων σχετικά με τον νέο κοροναϊό. Και συγκεκριμένα για τiς «ψευδείς ειδήσεις» όπως είπε, που διασπείρουν κάποιοι ενάντια στο δημόσιο καλό.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας τόνισε σε σχέση με τα «ύποπτα κρούσματα» που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ότι υπάρχει πράγματι πιθανότητα να υπάρξει περιστατικό και στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν υπεύθυνα.

Ο Βασίλης Κικίλιας, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα σπείρουμε τον πανικό. Θα ενημερώνουμε σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες, με  έμφαση στην πρόληψη. Συνιστώ σε όλους πολύ μεγάλη προσοχή για τα θέματα Δημόσιας Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση θα λάβει, αν χρειαστεί, συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο καλό. Τα θέματα υγείας είναι στο Σύνταγμά μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πανικοβάλλει τον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας συμμετείχε χθες στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των χωρών της ΕΕ, που έγινε στις Βρυξέλλες.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε κρούσμα κοροναϊού» – Δείτε τι δήλωσε στις Βρυξέλλες

Κικίλιας: Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει περιστατικό του κοροναϊού στη χώρα

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, ότι από τα δείγματα που ελέγχονται κάποια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάποια άλλα, πολλά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πρόσθεσε: «Και αυτό είναι το σωστό. Γιατί υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα και υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες. Εξήγησαν οι ειδικοί επιστήμονες ότι υπάρχει μία πιθανότητα να υπάρξει ένα περιστατικό. Αμέσως εμείς θα φροντίσουμε, έτσι ώστε να διακόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Να βρούμε από πού έχει προέλθει. Να ερευνήσουμε με τα εργαστήριά μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, να έχουμε τα ακριβή αποτελέσματα και να θωρακίσουμε τον πληθυσμό».

Υπάρχει πρωτόκολλο, επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας, το οποίο αφορά τους εμπλεκόμενους φορείς, (ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ), τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, και τους ειδικούς επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους που μας συμβουλεύουν καθημερινά. Υπάρχει και on line επικοινωνία με το ECDC και τον ΠΟΥ, από τους οποίους το Υπουργείο Υγείας παίρνει οδηγίες.

«Και τώρα και στον Sars παλιότερα και γενικά στις κρίσεις της Δημόσιας Υγείας χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή εκτίμηση των γεγονότων. Το κάνουμε καθημερινά με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο», κατέληξε.

Για τα αντιϊκά φάρμακα

Αναφερόμενος στην επάρκεια αντιϊκών φαρμάκων και μασκών, τόνισε πως προφανώς και υπάρχει πρόβλεψη από τον ΕΟΦ και γίνονται προσπάθειες, ώστε να μην σημειωθεί έλλειψη.

«Βεβαίως, κάποια από αυτά παράγονται στην Κίνα. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται σε όλη την Ευρώπη. Αλλά λελογισμένα, όπως βλέπετε, με κινήσεις σωστές και ο ΕΟΦ και ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, με ένα οργανωμένο σχέδιο υπό το Υπουργείο Υγείας, φροντίζουν για όλα αυτά. Και καλό θα είναι να αφήνουμε να μιλάνε αυτοί οι ειδικοί, οι καθηγητές, οι επιστήμονες, αυτοί που το γνωρίζουν».