Κικίλιας για αντικαπνιστικό νόμο: «Θα επιδοτήσουμε θερμάστρες – ‘Εσοδα από τα πρόστιμα θα πηγαίνουν στην ΕΛΑΣ»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Τα σχέδια της κυβέρνησης για το πως θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η επίσημη έναρξη του αντικαπνιστικού νόμου με σχετική καμπάνια ενημέρωσης, θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου, είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ υπογράφηκε η κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ συναρμόδιων Υπουργείων που προσδιορίζει την κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ τους, για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.

“Οι έλεγχοι έχουν αρχίσει. Προτρέπω τους καπνιστές να πάνε σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος. ‘Εχω συμπαίκτες, τα παιδιά, τους γονείς τους που δεν θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν παθητικοί καπνιστές, έχω συμπαίκτες όλες τις οργανώσεις τις ΜΚΟ, τους Ιατρικούς Συλλόγους. Όπως στο εξωτερικό οι Έλληνες ταξιδεύουν και πηγαίνουν στα μαγαζιά και στα κλαμπ και πηγαίνουν έξω για να καπνίσουν, έτσι θα γίνεται και στη χώρα μας. Οι καφετέριες έχουν ανοιχτές δομές έξω, με τέντες, μην κοροϊδευόμαστε. Έξω θα καπνίζουν, μέσα δεν θα καπνίζουν”

Δείτε επίσης – Πυρά Κικίλια σε ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΘΕΑ: “Πήγαν να καπελώσουν το ΚΕΘΕΑ με την Ξένη Δημητρίου”

Κικίλιας: Επιδότηση θερμαστρών και στα μπουζούκια;

Ο υπουργός κ. Κικίλιας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει σκεφτεί την επιδότηση θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, ώστε να διευκολυνθούν οι καφετέρειες και τα καταστήματα να διατηρήσουν την πελατεία τους, ενώ είπε ότι υπάρχουν και αντίστοιχες σκέψεις και για τα “μπουζούκια”, πως μπορεί η κυβέρνηση να βοηθήσει.

“Στην Ελλάδα έχουμε χειμώνα 1,5 μήνα 2 μήνες. Και τον υπόλοιπο καιρό, όλοι είμαστε έξω. Έξω, λοιπόν, για να μην επιβαρύνουμε τους παθητικούς καπνιστές. Το 74% των καπνιστών θέλει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος”, είπε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των ανδρών της ΕΛΑΣ που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να επωμιστούν τους αντικαπνιστικούς ελέγχους μαζί με τις ήδη αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε ότι στην Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε διευκρινίζεται ότι το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα θα πηγαίνει στην Ελληνική Αστυνομία, για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της, π.χ. την αγορά νέων στολών και αλεξίσφαιρων γιλέκων. Τους ελέγχους, όπως είπε, θα τους διενεργούν: η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία, οι ελεγκτές του ΣΕΥΠ και οι λιμενικοί στα λιμάνια.

“Οι αστυνομικοί πρώτοι θα βοηθήσουν σ’αυτήν την προσπάθεια.Και σήμερα όταν γράφει η δημοτική αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών παίρνει ένα μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα”, κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.