Κικίλιας: Έτσι θα διαχειριστούμε πιθανά κρούσματα στα νησιά – Όλο το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών, αλλά και της διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό από την ερχόμενη Δευτέρα 15-06-20, ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως «στόχος είναι η Ελλάδα να μείνει υγειονομικά ασφαλής ενόψει της τουριστικής περιόδου».

Το σχέδιο θωράκισης των τουριστικών προορισμών βασίζεται στη στήριξη των υπαρχόντων δομών υγείας, στις αεροδιακομιδές,  στη διενέργεια  πολλαπλών μοριακών τεστ, τα οποία αναμένεται να επεκταθούν και στα τεστ αντισωμάτων, στη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας στις υγειονομικές δομές της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στις δομές υγείας έχουν δεσμευτεί 446  κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη COVID-19, οι οποίες θα επεκαθούν στις 664 εάν υπάρξει ανάγκη.

Για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), οι οποίες είναι σήμερα 18, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης σε 79.

Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε νοσοκομεία αναφοράς της ενδοχώρας. Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, τα νησιά έχουν ήδη ενισχυθεί με γιατρούς και το προσωπικό είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε συνθήκη, καθώς έχει εκπαιδευτεί σχετικά.

Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ενώ όλες οι δομές υγείας έχουν στελεχωθεί με προσωπικό, το οποίο θα επεκταθεί εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Τις υπηρεσίες τους στα νησιά θα προσφέρουν και 600 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, ενώ στις δημόσιες δομές υγείας έχουν γίνει, ήδη, 687 προσλήψεις και συγκεκριμένα 72 γιατροί και 615 νοσηλευτές και έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις.

Κινητές ομάδες Υγείας και τις πλωτές μονάδες Υγείας

Σε ό,τι αφορά τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), ο κ. Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι στόχο έχουν την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.

Η στρατηγική των ΚΟΜΥ βασίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως είπε:  τη διεξαγωγή τεστ, τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Μέχρι σήμερα από τις Κινητές Ομάδες έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και έχουν διεξαχθεί 1.577 αποστολές.

Για τις Πλωτές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυτές σήμερα είναι 9, ενώ αναμένεται η συγκρότηση ακόμη 106.

Οι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργασία με τους Δήμους των μικρών νησιών, ενώ θα γίνονται και διαγνωστικά τεστ σε ευπαθείς ομάδες και ειδικές ομάδες πληθυσμού. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί και η εθελοντική συνδρομή των ΜΚΟ.

Εργαστηριακός έλεγχος

Ένας ακόμη βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου είναι ταχύτατη λήψη δειγμάτων και έκδοση αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορωνοϊό, ώστε να εντοπίζεται γρήγορα το πιθανό κρούσμα να απομονώνεται και να γίνεται άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Στο πλαίσιο αυτό θα μεταφερθούν δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές σε νησιά, ενώ θα υπάρξει, επίσης, και ακτινωτός σχεδιασμός για μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων.

Για τις έκτακτες περιπτώσεις, θα αναπτυχθούν και τα μορισκά τεστ στα νησιά, και συγκεκριμένα στα εξής: Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Κεφαλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη και Κως. Τα νησιά αυτά θα καλύπτονται από μοριακό αναλυτή.

Χάρης Θεοχάρης: «Ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό»

Στο άνοιγμα της χώρας σε τουρίστες από χώρες του εξωτερικού αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας ακολουθεί πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και διαμορφώνει τις αποφάσεις.

Έτσι, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, από 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται, όμως, για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Από την 1η Ιουλίου θα έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά  τον τουρισμό και στα νησιά, είπε ο υπουργός Τουρισμού, ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξει «συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις».

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, ανακοίνωσε πως «από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια», γεγονός που σημαίνει ότι θα ανοίξει ο θαλάσσιος διάδρομος με την Ιταλίαενώ θα αρχίσει να δουλεύει και η κρουαζιέρα, όχι από την 1η Ιουλίου, αλλά από τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού.