Κικίλιας: «‘Εχουμε σαφή σχέδιο και υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό και τα νησιά»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Στην παρουσίαση σχεδίου δράσης για τα νησιά το καλοκαίρι και τη διαχείριση της έλευσης του τουρισμού, ενόψει του ανοιγματος της χώρας μας εν μέσω κορωνοϊού, προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Alpha, «Εκτός γραμμής», ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για το σχέδιο δράσης του  Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού στα νησιά. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, υπάρχει «ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά»

«Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει ενδυνάμωση και διασύνδεση όλων των δομών υγείας, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων. Επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς σε όλα τα νησιά. 687 επιπλέον προσλήψεις υγειονομικών στα νησιά μας από 1.100 εγκρίσεις που αναμένεται να δρομολογηθούν. Επιπλέον διαγνωστικά τεστ και ένα σχέδιο διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα, υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ. Και επίσης, περαιτέρω εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας από τον ΕΟΔΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι ο πρώτος κύκλος της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που περιελάμβανε πρόληψη οργάνωση και σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία. «Και χαιρόμαστε πάρα πολύ που προστατεύσαμε και σώσαμε ανθρώπινες ζωές. Εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση μπροστά μας. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο για πάντα κλεισμένο μέσα στα σπίτια του, την οικονομία για πάντα σε «φρένο», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν θα υπάρξει «Λευκή» και «Μαύρη Βίβλος» για την επιλογή τουριστών από χώρες με κριτήριο τη διασπορά του κορωνοϊού που υπάρχει σ’  αυτές και πρόταξε τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με τα βήματα που θα γίνουν μέχρι και το φθινόπωρο:

«Θέλω να πω, ότι προτάσσοντας για μια ακόμη φορά τους ειδικούς, όρισα Επιτροπή επιστημόνων με επικεφαλής την εντατικολόγο, την κυρία Κοτανίδου, εξαίρετη επιστήμονας, και προχωράμε στην υλοποίηση του project μας εντός του καλοκαιριού και μέσα στους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες για 1200 ΜΕΘ στη χώρα, δηλαδή στο μέσο ευρωπαϊκό όρο 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Με οργάνωση και τεκμηριωμένα, με τη δυνατότητα να μπορούμε να κρίνουμε τι πήγε σωστά την προηγούμενη περίοδο, τι πρέπει να ενισχύσουμε, τι πρέπει να ενδυναμώσουμε και τι πρέπει να διορθώσουμε. Προφανώς θα είμαστε πιο έτοιμοι το φθινόπωρο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Κατέληξε, επίσης, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται από τώρα ενισχύοντας το ΕΣΥ, για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο οι επιστήμονες λένε, ότι θα υπάρξει: «Το ύψος του κύματος και την έντασή του, το αν θα μεταλλαχθεί ή όχι ο ιός και πώς αυτό θα έρθει στη χώρα μας έναντι άλλων χωρών αυτό μένει να το δούμε. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να ετοιμάσω το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλα τα σενάρια», κατέληξε.

Σε αποστροφή του λόγου του δημοσιογράφου, Τάκη Χατζή, για το εάν θα αναλάβει ο κ. Κικίλιας ρόλο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον επόμενο ανασχηματισμό, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «ο κάθε υπουργός, θέλει να δει το έργο του να ολοκληρώνεται».

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν