Κικίλιας: Δευτέρα 4 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί σε ιδιωτικές κλινικές και δομές πρόνοιας

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Στην τελευταία ενημέρωση της χρονιάς για την πανδημία του κορονοϊού από το Υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του για τυχόν διασπορά του ιού μέσα στις γιορτές και παρουσίασε το πρόγραμμα των επόμενων εμβολιασμών. Μαζί του και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, μέχρι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν 1.831 εμβολιασμοί. Από αυτούς οι 1.763 έγιναν σε υγειονομικούς και 68 σε πολιτικούς, αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφάλειας κ.λπ.

Από τις 4 Ιανουαρίου, είπε ο κ. Κικίλιας, προστίθενται ακόμα 40 νοσοκομεία στο πρόγραμμα και αναμένεται πάνω από 60.000 υγειονομικοί να έχουν εμβολιστεί ως τις 20 Ιανουαρίου.

Την ίδια ημέρα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί της Covid-19 σε γιατρούς ιδιωτικών κλινικών και οι εμβολιασμοί τους θα γίνουν σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στις δομές φιλοξενίας.

Κικίλιας: «Ανησυχώ…»

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του καθώς όπως είπε, μετά τις γιορτές η διεθνής πρακτική λέει ότι τα κρούσματα αυξάνονται. Τα σημερινά κρούσματα είναι αποτύπωση της κατάστασης που επικρατούσε πριν από 15 ημέρες, σημείωσε, ενώ τον αντίκτυπο των εορτών θα τον ξέρουμε μετά τη γιορτή των Φώτων.

Ζήτησε από τους πολίτες να σκεφτούν τους αγαπημένους τους και τους υγειονομικούς που δίνουν ακόμη μάχη στο ΕΣΥ και να τηρήσουν τα μέτρα.

Τα στοιχεία από την Επιτροπή και τον κ. Τσιόδρα λένε, ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό πρόβλημα και πολλά κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε ορισμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα, στην Κάλυμνο, Κοζάνη, Δυτική Αττική, Έβρο, Θάσο, Ροδόπη, Φλώρινα και Ξάνθη, σημείωσε ο υπουργός Υγείας:

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο κίνδυνο τους επόμενους δύο με τρεις μήνες από τον κορονοϊό και θα ζήσουμε ακόμη σε δύσκολες συνθήκες», τόνισε.

Στη Γερμανία, όπου έχουν πραγματοποιηθεί ήδη χιλιάδες εμβολιασμοί, είπε ο κ. Κικίλιας, η πανδημία σαρώνει. Οπότε δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι για ιδία χρήση, διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Δεν γνωρίζω τι έχει αποφασίσει η Κομισιόν για το «διαβατήριο εμβολιασμού» και εάν θα είναι απαραίτητο για να ταξιδέψει κανείς. «Είναι εκτός αρμοδιότητός μου», σημείωσε.

Γαργαλιάνος: «Το 2021 θα έχουμε μια καλύτερη ζωή»

Παρών στη σημερινή ενημέρωση, ήταν κι ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης.

Από τη μία έχουμε εμβόλια υψηλής απότελεσματικότητας και ασφάλειας, ανέφερε ο γιατρός προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα με μεγάλες συνέργειες εταιρειών και κρατών, αλλά υπάρχει μία καμπή: Μέχρι να πετύχουμε τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού θα πρέπει να έχουμε σύνεση και να τηρούμε τα μέτρα: τις αποστάσεις και τις μάσκες.

«Το πρώτο μισό του 2021 μπορούμε να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση, σε μια καλύτερη ζωή, με κοινωνικές επαφές και κανονική λειτουργία του κράτους. Ας μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς», σημείωσε ο κ. Κακολύρης.